Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mevlüt Can Ay
Üye 30 Kasım 2022 2 Cevap
5

Mutlak sıfır sıcaklığı neden −273.15°C? Neden -500 veya -100 değil de −273.15°C?

2,601 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 30 Kasım 2022

Bu biraz tersten sorulmuş bir soru, çünkü Kelvin "doğal" bir skala iken Celcius "yapay" bir skala.

Bunun anlamı şu: Celcius, tamamen keyfi bir şekilde suyun donma sıcaklığını 0, suyun kaynama sıcaklığını 100 olarak belirliyor. Bunun hiçbir anlamı yok. Eğer ben "Suyun donma sıcaklığı -732.242'dir, suyun kaynama sıcaklığı 99999.897'dir." dersem, kimse bana "Hayır, değildir!" diyemez. Kimse umursamıyor olsa da benim uydurduğum bu skalada bu böyledir. Dikkat edin, burada "Celcius (C°)" demiyorum, isterseniz buna "Ç°" (Çağrı Derecesi) diyebilirsiniz.

Keza, suyun donma ve kaynama sıcaklığını değil de kırmızı şarabın donma ve kaynama sıcaklığını 0 ve 100 belirleyebilirim. Kırmızı şarap Celcius skalasında -30°C'de donuyor ve 78°C'de kaynıyor, bunlara ben 0­°Ç ve 100°Ç değerini atayabilirim, kimse de bana karşı çıkamaz.

Tüm Reklamları Kapat

Ama Kelvin böyle değil.

Sıcaklık, bir maddeyi oluşturan atom ve moleküllerin kinetik enerjilerinin ortalaması demek. Atomlar bir o yana bir bu yana uçuşurken belli bir kinetik enerjiye sahipler ve bu enerji ortalamada ne kadar büyükse, maddenin sıcaklığı da o kadar büyük. Ne kadar küçükse, maddenin sıcaklığı da o kadar düşük.

Bu "düşük olma" tarafında bir alt sınır var: Atomların ortalama kinetik enerjisinin (teoride) 0 olduğu nokta. Bu, ortalamada hiçbir atomun hareket etmediği bir duruma işaret ediyor. Ve Kelvin, işte buna "0 noktası" diyor. Dikkat edin: Bu 0 noktası su için de geçerli, şarap için de, elmas için de, karbondioksit için de, Evren'deki diğer bütün atomlar ve moleküller için de... Çünkü atomların hareket etmediği nokta, maddenin türünden bağımsız olarak sıfır.

Tabii ki ben buna "Hayır, orası 0 değil, 82937 noktasıdır." diyebilirim hala; ancak 0 sayısı ile, uydurduğum 82937 sayısı arasında kalan sayıların anlamını tarif edemem. Çünkü yok. Atomların 0 kinetik enerjiden daha düşük bir kinetik enerjiye sahip olmaları mümkün değil; dolayısıyla neden ona 82937 gibi bir sayı vereyim ki? 0 demek çok daha anlamlı ve mantıklı (kıyas olması bakımından, Celcius skalasında suyun donma noktasının altında kalan -17°C veya -150°C gibi değerlerin halen anlamı olduğuna dikkat edin).

Tüm Reklamları Kapat

En başta sorunun tersten sorulduğunu söyleme nedenim de şu: Aslında mutlak sıfır, -273.15 Celcius değil; suyun donma noktası 273.15 Kelvin. Bunların anlamı aynı gibi gelebilir; ama aslında arada ufak bir nüans var: Suyun donma noktasını, atomların mutlak hareketsiz olduğu en temel noktaya göre numaralandırmak mantıklı; çünkü suyun donmasının evrensel olarak önemli hiçbir tarafı yok (ama bütün atomların hareketsiz olduğu noktanın evrensel olarak önemli bir anlamı var; çünkü ondan ötesi yok).

Dolayısıyla Kelvin ölçeği belirlenirken suyun donma veya kaynama noktası umursanmadı. Atomların kinetik enerjisinin teoride sıfır olduğu noktaya "0 noktası" (veya "mutlak sıfır") dendi ve diğer her şey ona göre belirlendi. Bu çerçevede suyun donma noktası da, o mutlak sıfırın 273.15 birim üzerinde kaldı. Bu nedenle Celcius ölçeğini kullanmakta ısrarcı olanlar için mutlak sıfır -273.15°C olmuş oldu.

Halbuki anlattığım gibi, Celcius ölçeğinin evrensel bir tarafı yok (skaladaki 0 ve 100 sayılarının seçimi de anlamsız, suyu baz almak da anlamsız), sadece insanlar için kolaylık olsun diye uydurulmuş bir skala. Fiziksel anlamda değerli olan, Kelvin ölçeği... Çünkü su için de, şarap için de, galaksileri oluşturan herhangi bir atom için de, Güneş'in içindeki hidrojen için de 0 noktası aynı 0 noktası.

Not: Bu arada teknik olarak atomların kinetik enerjisi asla tam olarak sıfır olamaz, çünkü bu durumda hem konumlarını hem hızlarını/momentumlarını %100 isabetle bilmek mümkün olurdu; ancak bu, Heisenberg'in Belirsizlik İlkesi çerçevesinde mümkün değil. Dolayısıyla teoride "0 Kelvin" bir anlam ifade etse de pratikte bir cismi 0 Kelvin'e ulaştırmak imkansız. Bugüne kadar onun birkaç nanoKelvin üzerine kadar ulaştırmayı başardık ama (eğer kuantum teorisi doğruysa) hiçbir zaman tam olarak 0 Kelvin'e ulaşamayacağız.

348 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
40
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ertuğrul Genç
Öğrenci, araştırmacı 30 Kasım 2022

Mutlak sıfır, bir maddenin moleküllerinin entalpi ve entropisinin teorik minimum değerine ulaştığı termodinamik sıcaklık ölçeğinin en alt sınırıdır. Teorik sıcaklık, ideal gaz yasasının ekstrapolasyonu ile hesaplanmıştır. Uluslararası uzlaşı neticesinde, mutlak sıfır Celsius ölçeğinde (Uluslararası Birimler Sistemi) −273.15 derece, Fahrenheit ölçeğinde (Amerika Birleşik Devletleri geleneksel birimleri ya da İmparatorluk birimleri) −459.67 derece, Kelvin ve Rankine ölçeklerinde de 0 derece olarak alınmıştır.

Mutlak sıfır değeri −273.15°C veya 0 K olarak tanımlanır.

Teorik olarak mutlak sıfır sıcaklığına ulaşan (inen) bir maddenin iç enerjisi 0 (sıfır) olacağından daha fazla soğutmak mümkün değildir. Mutlak sıfır moleküllerin durduğu (hareketlerinin çok küçük titreşimlere indirgendiği) noktadır. Mutlak sıfır hesabında ihmal edilen bu titreşimin sebebi sıfır noktası enerjisi denilen enerjidir ve bu enerji maddeden uzaklaştırılamaz. Mutlak sıfır maddelerin ısı basınç diyagramından hesaplanabilir. Örneğin, suyun normal atmosfer basıncı altında su-buz su ve su-su buharı hallerindeki ısı basınç diyagramları çizilirse, diyagramdaki üç eğrinin de skalada mutlak sıfır değerinde birleşeceği görülür.

Tüm Reklamları Kapat

208 görüntülenme

Kaynaklar

  1. E. Gürses. Mutlak Sıfır Nedir Ve Neden Ulaşılamaz? • Kozmik Anafor. (30 Aralık 2018). Alındığı Tarih: 30 Kasım 2022. Alındığı Yer: Kozmik Anafor | Arşiv Bağlantısı
8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close