Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yusuf Akyıldız
Üye 13 Temmuz 2022 1 Cevap
2

Molekülleri bir arada tutarak maddeyi oluşturan şey nedir? Neden maddeleri oluşturan moleküller ayrılmak yerine bir arada dururlar?

Örneğin bir ekmeği oluşturan moleküller neden bir bütün halinde duruyorlar ve ekmeği bıçakla kestiğimizde moleküler düzeyde nasıl bir olay gerçekleşiyorda ekmek iki parçaya ayrılıyor?
296 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Hilmi Kemal Berber
Araştırmacı 15 Temmuz 2022

Sorunun cevabını biraz uzatacam en küçülten en büyüğe doğru yazacam. Kaynak haricinde kendim de birşeyler ekledim.

Çekirdeği birlikte tutan çekim güçlü nükleer kuvvettir, bu kuvvetin gücü fazladır ama alanı çok küçüktür - ortalama 2 proton büyüklüğünde. -

Elektronların çekirdeğin etrafında dönmesinin nedeni ise elektromanyetik kuvvettir, + ve - yükler arasında olur alanı büyüktür ama çekim gücü daha düşüktür.

Tüm Reklamları Kapat

Atomlar birbirine kimyasal (güçlü) bağlarla bağlanır -mesela 2H+O= H2O gibi -bu bağlar ayırmak için kimyasal tepkimeye girmesi gerekmektedir -mesela yanma-. Lise kimya derslerinde bunların türlerini görüyoruz, bunlar metalik, kovalent, elektromanyetik kuvvetlerdir.

Senin sorunun cevabı. Moleküller birbirine Fiziksel Bağlar ile bağlanır - mesela H2O+H2O=2(H2O) gibi- bunlar fiziksel kuvvetler ile ayrılır -mesela kağıdı yırtmak.-

Son olarak gezegenleri yıldızlara, sistemleri galaksileri bağlayan şeyse kütle çekimi dir. Teknik olarak alanı sonsuzdur ama gücü düşüktür.[1]

Kaynaklar

  1. G. Özbilen. Kimyasal Bağlar Birleşiğin En KÜÇÜK ParÇAsın Oluşturan Ve En Az Iki Atomun Birleşmesin. (4 Ocak 2017). Alındığı Yer: DocPlayer | Arşiv Bağlantısı
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close