Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
5

Moleküler Biyoloji ve Genetik ile Genetik mühendisliği Biyoinformatik arasındaki fark nedir?

Moleküler Biyoloji ve Genetik ile Genetik mühendisliği Biyoinformatik arasındaki fark nedir? Evet dostlar sorum bu sizce hangi bölüm daha uygun ve ne farkları var?
362 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ömer Faruk Özkaya
Moleküler Biyoteknoloji ve Genetik Yüksek Lisans Öğrencisiyim 10 Ocak

Türkiye'de Üniversitelerde yer alan Moleküler Biyoloji ve Genetik programı daha çok temel bilim ve araştırmaya yöneliktir, Çeşitli hastalık, yolak, mutasyon, genetik kalıtım vb. konuları araştırmaktadır. Biyoloji, kimya ve gerektiğinde fizik alanlarından oldukça faydalanarak; canlıların DNA, RNA ve bu materyalin işlevlerini, organizasyonunu, replikasyonunu, ekspresyonunu ve mutasyonlarını inceler. Daha çok in vitro (laboratuvar) ortamlarda ve hücresel düzeyde biyolojik süreçlere odaklanır. Çoğu üniversite Moleküler Biyoloji ve Genetik programlarının müfredatına Genetik mühendisliği ve Biyoinformatik dersleri eklemektedir. Mezunların çoğu Biyoinformatik ve Genetik Mühendisliği alanlarına da yönelmektedir. Yani üniversitelerde bulunan MBG programları (Üniversite müfredatları değişiklik gösterebilir) genellikle tüm bu alanlara değinmektedir.

Ülkemizde bildiğim kadarıyla direkt Genetik Mühendisliği programı adı altında öğrenci kabulu yapan bir üniversite bulunmuyor. Ancak yine de genetik mühendisliği alanı daha çok Ar-Ge ve biyoteknoloji üzerinde ilerlemektedir; çeşitli genetik manipülasyonlar ile GDO üretimi, Transgenik bitki ve hayvanların geliştirilmesi ve Gen Transferi ve modifikasyonu alanlarında çalışmalar yapar. Genellikle in situ (yerinde) ve in vivo (canlı organizmalarda) çalışma gösterir. Temel bilimden daha çok mühendislik ile alakalıdır, Laboratuvar ekipmanları (Kitler ve Cihazlar) kullanarak deneyler yapar ve endüstride halihazırda araştırması yapılmış ürünler üretir.

Biyoinformatik alanı ise bilgisayar, matematik ve istatistik kullanarak veri analizi yapar ve büyük biyolojik verisetlerini inceler. Çeşitli programlama dilleri (R ve Python en yaygın örnektir) ile algoritmalar üretir, bu algoritmalar sayesinde kompleks biyolojik ağlar üzerinde yorum yapabilir. Bir hastalığın gen, protein ve transkripsiyon faktör ağ haritasını çıkararak, hastalığa sebep olan genleri ve biyobelirteçleri tespit edebilir. Kişiselleştirilmiş Tıp, ilaç repozisyonu gibi alanlarda çok ihtiyaç duyulan bir alandır. Aynı zamanda Evrimsel genetik, filogenetik analizlerde de biyoinformatik araçlar kullanılır. Biyoinformatik alanında başarılı olabilmek için hem Moleküler biyoloji hem de bilgisayar araçları ile iyi geçiniyor olmak gereklidir. Çok sayıda kodlama, arayüz ve program kullanarak analizler yaparlar, in silico (bilgisayar üzerinden) araştırmalarını yürütürler, wetlab (deneysel laboratuvar) ile ilişkileri pek bulunmaz.

Tüm Reklamları Kapat

Kısaca özetleyecek olursak, Moleküler Biyoloji ve genetik alanı canlıların genetik materyalini ve biyolojik süreçlerini anlamaya odaklanır. Genlerin, proteinlerin ve hücresel mekanizmaların temel işleyişini araştırır. Genetik mühendisliği alanı genetik materyali değiştirme, düzenleme ve yeni özellikler kazandırma üzerine çalışır. CRISPR gibi tekniklerle gen tedavisi, GDO'lar ve biyoteknolojik ürünler geliştirir. Biyoinformatik alanı ise genomik ve proteomik gibi biyolojik verileri analiz etmek için bilgisayar teknolojileri kullanır. Büyük veri analiziyle hastalık araştırmaları, ilaç geliştirme ve kişiselleştirilmiş tıp çalışmaları yapar.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close