Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Argümantatif Mantık Hatası
Yüklü Soru 1 moderatör tarafından eklendi
Argümana doğrulanmamış varsayım veya varsayımlar katmaktır.
Mantık Hatası Açıklaması
Soru, modern dünyada kadın ve erkeğin mutsuz olmasına yönelik soru sahibinin varsayımlarını sorgulamadan sorulmuştur.
3
Mantık Hatasını Göster
Abdulkadir Özcan
Üye 7 Mart 1 Cevap
3

Modern dünyada kadın ve erkek neden mutsuz? Sistem mi hatalı?

Modern dünyada kadınlar iş hayatında daha fazla yer alsa da hem kadınlar hem de erkekler giderek daha mutsuz hale geliyor. Geleneksel roller değişirken, ilişkiler yüzeyselleşiyor, beklentiler çatışıyor. Bu mutsuzluk bireysel tercihlerden mi kaynaklanıyor, yoksa sistemde temel bir hata mı var? Bu konuda bilimsel bir açıklama var mı?
395 görüntülenme
Modern dünyada kadın ve erkek neden mutsuz? Sistem mi hatalı?
Modern dünyada kadın ve erkek neden mutsuz? Sistem mi hatalı?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Gizem Çetin
Gizem Çetin
119K UP
Bu konuda bir uzmanlığım yok. 1 ay önce

"Modern dünyada kadın ve erkek neden mutsuz?" sorusu çok genel bir yargı içeriyor. Modern dünya derken bugün mü kastediliyor? Yoksa Sanayi Devrimi'nden sonraki modernleşme sürecinin tamamı mı? Hangi coğrafyadaki kadın ve erkeklerden bahsediliyor? ABD ya da Avrupa mı, Türkiye mi, yoksa dünya genelinde mi? Dünyayı bu konuda genelleyebilir miyiz gerçekten? Bu mutsuzluk neye göre belirlenmiş?

Prof. Dr. Nevzat Tarhan verilen linkte[1] kadın-erkek arasındaki farkları yorumlamış. Fakat modernizm konusunda, gelenekselci bir tavırla önyargılı davrandığını düşünüyorum. "Modernizm bize erkek ve kadının cinsel kimlik sınırlarını kaldırmayı önermektedir," demiş fakat kadının sosyal haklarını kazanması, modernizmin ortaya çıkmasından epey sonradır.

"Modernizm veya çağdaşlık, 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında Batı toplumunda sanayileşme, kentleşme ve teknolojik ilerlemenin getirdiği hızlı değişimlere bir yanıt olarak ortaya çıkan kültürel ve sanatsal bir harekettir." [2]

Tüm Reklamları Kapat

Kadın haklarının günümüzdeki kadar gelişmesi ise çok daha geç gerçekleşti. 1980'lere kadar birçok Avrupa ülkesinde kadınların eşlerinin izni olmadan çalışma hakkı yoktu. İsviçre'de kadınların seçme ve seçilme hakkını elde etmesi 7 Şubat 1971'de gerçekleşirken İsviçre'ye bağlı Appenzell kantonunda 1990'ı buldu. [3]

Tarhan'ın kadınların çalışmasına olumsuz bir gözle baktığı anlaşılıyor. Fakat "Modern dünyada kadınlar iş hayatında daha fazla yer aldığı için hem kadınlar hem de erkekler giderek daha mutsuz hale geliyor." önermesi geleneksel bir önyargıdan fazlası değil. Kadınlar yüzyıllardır tarlalarda, evlerde, bahçelerde çalışıyorlardı ama son elli yıldır emeklerinin karşılığını alıyorlar.

2003-2020 arasındaki mutluluk düzeyinin değişimini kıyaslayan istatistikler var[4] fakat Türkiye'de kadınların iş hayatına girmesinden önceki yılları kapsayan geniş bir araştırma bulamadım. Bu yüzden kadınlar iş hayatında daha fazla yer aldıkça toplumun mutluluk düzeyi nasıl değişiyor bilmiyorum ama ev hanımı annelerin çalışan kızları olarak, kocasına ekonomik olarak bağımlı olduğu için şiddete uğrayıp aldatılsa bile boşanamayan büyüklerimizden çok daha mutlu olduğumuz kesin.

Kaynaklar

  1. T. C. Ü. Üniversitesi. Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Kadın Ve Erkek Farklılıklarına Rağmen Eşittirler”. Alındığı Tarih: 10 Mart 2025. Alındığı Yer: Üsküdar Üniversitesi | Arşiv Bağlantısı
  2. V&A. V&A · What Was Modernism?. Alındığı Tarih: 10 Mart 2025. Alındığı Yer: V&A | Arşiv Bağlantısı
  3. Prof. Dr. Esma SARIKAYA. (2019). Kadının Siyası Hakları Tarihçesi.
  4. TÜİK. Tüik Kurumsal. Alındığı Tarih: 10 Mart 2025. Alındığı Yer: TÜİK | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close