Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Merhabalar. Bitkiler, kökleriyle aldıkları suyu ve mineralleri en uç noktaya kadar taşıyor. Ve bitkinin her noktasına can veriyor. Peki bazı ağaçların üst dalları neden kuru ?

Örneğin 10 metre uzunluğunda bir çam ağacı düşünelim. Alt dalları canlı ortadaki kollar kuru üsttekiler yine canlı. Anlayamadığım konu su orta kısma neden uğramadı?
262 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Osman Sarıkülçe
Ziraat Mühendisi

Aslında bu soruyu tam olarak anlamadan doğrudan ve net bir şekilde cevap verilemez.Çünkü buna sebep olabilecek birden fazla neden olabilir.

Bitkilerde biz insanlar gibi hastalanabilirler. Hastalık etmeni olarak virüsel,fungus(mantari),bakterisel veya sistemik bozukluklar(genetik bozulmalar) gibi bir çok neden ile olabilmekte. Bunun dışında lokal olarak bitki özsuyunun ulaşamamasınında birçok neden olabilmekte. Örneğin bitkide bakır,çinko ve bor eksikliklerinin herhangi birisi durumunda yapraklarda sararmalar bitkide lokal kurumalar olabilmekte bunun olası nedenlerini sıralayacak olursak.Toprakta bitki besin maddesi azlığı,Herhangi bir enfeksiyonun besin maddesi alınışına engel oluşu,Bitkide zararlı bir konukçunun(Başka bir bitki veya böcek,hayvan) doğrudan veya dolaylı yoldan zarara uğratması olabilir.(Ülkemiz çam ağaçları için çamökse otunu, yuva yapan bir ağaç kakan veya Çamkese böceği gibi)Tüm bunlar dışında herhangi bir elementin bitki bünyesine bir şekilde fazla girişide, toksisite dediğimiz olması gereken miktarın üstünde ve canlıyı zehirleyen bir duruma yol açabilmekte. Etrafımızda gördüğümüz bitkiler tüm bu olası nedenlerden birinden etkilenerek kuru dallar meydana getiriyor veya geçmişte getirmiş olabilir.Ancak tüm bu stres koşulları altında bitki yaşamına devam etmeyi iyi bilen bir canlı.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Bitki Besin Elementleri: Kaynakları, İşlevleri, Eksik Ve Fazlalıkları. (23 Aralık 2019). Alındığı Tarih: 23 Aralık 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Çam Ökseotu (Viscum Album Ssp. Austriacum (Wiesb.) Vollman)'Nun Zarari, Biyolojisi Ve Mücadelesi. (23 Aralık 2019). Alındığı Tarih: 23 Aralık 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Türkiye Ormanlarinda Zarar Yapan Önemli Böcek Türleri. (23 Aralık 2019). Alındığı Tarih: 23 Aralık 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close