Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Merhabalar 4 tane yavru kedinin birinin gözleri çapak şekilde büyük onun ne yapmamız gerekir?

1,307 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yaren Hazar
Yaren Hazar
69K UP
Öğrenci

Kedilerin en hassas organları mideleri ve gözleridir. Genellikle mide problemleri doğru beslenme ve kuru mama tüketimi ile çözülebiliyor.

Ancak göz bakım ve göz hastalıkları için özel bir bakıma gereksinim duyulabiliyor. Gözlerinde gözlemlenebilecek en ufak bir rahatsızlık belirtisi göz kayıplarına varacak sonuçlara yol açabileceğinden kedilerde göz çapaklanması önemsenmeli. Ve sokakta çoğu kedinin gözü çapaklanma ve herhangi bir müdahale edilmemesinden sonucu göz kaybı yaşamalarına neden oluyor. Veterinerlere göre bunun nedeni hijyenik ortamda bulunmamak ve sağlıklı beslenmemektir. Ayrıca göz çapaklanmasına bağışıklık sistemi henüz kuvvetli olmayan yavru kedilerde de rastlanılıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Uzun tüylü kedi cinslerinde ise toz ve kirler, göz etrafındaki tüylere yapışarak gözün enfeksiyon kapmasına sebep olduğu için göz akıntısı ve ardından da çapaklanma olur.

Bu sebeplerin yanı sıra göz rahatsızlıklarına neden olan en önemli etken enfeksiyonlardır. Kedinin gözleri çapaklanıyorsa başka bir kediden enfeksiyon kapmış olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

İlk olarak yapman gereken müdahale kedinin gözünü steril bir suyla silmen ve 24 saat gözlem yapman gerekir. Bu steril suyu , odanın sıcaklığına denk oranda ayarlamalısın veya daha önce kaynatmış olman(ne sıcak ne soğuk) gerekir. Nitekim göze herhangi bir zarar verilmesin. Kaynatılmış ve soğutulmuş suyu nemli bir yüzey elde edilinceye kadar sargı bezine dökmen ise ikinci aşamadır. Bu işlemde pamuk kullanma ufalanıp kedinin gözünün içine girebilir. Peçetede kullanman etik olmaz en iyisi gazlı bez kullanman. Nemli gazlı bezin yüzeyi kedinin gözüne bir kez sür ve aynı yüzeyi iki kez göze temas ettirme bezin arkasını cevir. Yoksa enfeksiyon ya da mikrop yayılabilir. Kedinin çapaklarını temizleme işlemini 24 saat içinde iki ya da üç kez tekrarlaman yeterli. Bir gün geçtikten sonra kedinin gözü çapaklanmaya devam ediyorsa onu mutlaka veterinere götürmen gerekli.

[1]

Kaynaklar

  1. Osman Kaplan. Gözleri Enfeksiyonlu Yavru Kedi Tedavisi Nasil Yapilir ?. Alındığı Tarih: 18 Nisan 2023. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close