Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Mantık olarak ışık hızını geçebilir miyiz?

Birbirinden uzaklaşmakta olan "A" ve "B" cisimleri olsun. A cismi ışık hıznın %50'si bir hızda ilerlesin. B cismi ise ışık hızının %51'i kadar bir hızda ilerlesin. Teorik olarak bu iki cisim birbirlerine göre ışık hızını geçmiş sayılmaz mı?
352 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
ChatGPT gibi yapay zeka dil modeli kullanılarak girilmiş cevap.
0
Paradox Olog
Matematik Öğretmeniyim

Teorik olarak ışık hızını geçmek oldukça karmaşık bir konudur ve şu anki bilimsel anlayışımıza göre mümkün görünmemektedir. Einstein'ın Görelilik Teorisi, ışığın vakumda en yüksek hız olan "c" (yaklaşık 299,792 km/s) ile hareket ettiğini öne sürer.

Görelilik Teorisi'ne göre, bir nesnenin kütlesi arttıkça ona uygulanan enerji de artar. Nesnenin hızı yaklaştıkça kütlesi değişir ve bu durum enerjisinin büyüklüğünü etkiler. Işığın kütlesiz olduğunu varsayarsak, onun da maksimum hıza sahip olması gerekmektedir.

Buna ek olarak, teoriye göre zaman ve uzay arasındaki ilişkiler değişkenlik gösterir. Bir cismin ışık hızına yaklaştığından dolayı zaman genişler ve uzay daralır. Bu durum "Zaman Genişlemesi" olarak adlandırılır.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdiki bilgilerimize dayanarak, doğrudan veya dolaylı bir şekilde ışık hızını aşmanın mümkün olmadığına inanılıyor. Ancak bilim sürekli gelişiyor ve yeni keşiflerle farklı bakış açıları ortaya çıkabilir. Gelecekte belki de bunu gerçekleştirmenin yeni yollarını bulabiliriz. Ancak şu anki bilgilerimize göre, ışık hızını aşmak mümkün görünmemektedir.

Ek olarak söylediğin örneği inceledigimizde iki cisimde isik hizindan yavas gidiyor mesela isik hizi 300km olsun biri 150 km gidiyor oteki 153 km gidiyor :)

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

"Birbirine göre ışık hızını geçme" diye bir kavram duymadım, ışığı farklı ortamlara sokup daha yavaşlamış gibi davranmasını sağlayarak teknik olarak "ışığı geçebilirsiniz" ama ışık hızı dediğimiz kavram doğrudan ışık ile ilgili değil. Kütlesiz olan ve kendi kendine yayılan her dalga, 299.792.458 km/sa hızında ilerler. Bu, kendi kendine sürdürülebilir olması açısından bir zorunluluktur ve hayır, mantık olarak da siz bu hızı geçmediniz, sadece bir cisim başka bir cisimden daha hızlı hareket etti ama ikisi de ışık hızını geçemedi.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
M. Özer
M. Özer
32K UP
Okuyucu

E m c2 formülünde tek kütleden bahsedildigine göre vermis oldugun örnekte isik hizi asilmis olmuyor.sadece toplamda isik hizindan hizli hareket eden 2 cisim sözkonusu.zaten isik hizinin özelligi nedir?o hiza ulasildiginda madde enerjiye dönüşür.sizin verdiginiz örnekte bu durum gerceklesmez bu yüzden isik hizi gerceklesmis sayilmaz.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close