Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yiğit Boyar
Üye 19 Temmuz 2023 1 Cevap
0

Makroevrim'in kayda alındığı deneyler hangileridir?

234 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ahmet Vural
Ahmet Vural
177K UP
Genç Araştırmacı 22 Temmuz 2023

Öncelikle kısaca makroevrimi anlatıcam ( bilmediğini düşündüğümden değil ). Makroevrim, organizmaların uzun süreli evrimsel süreçler boyunca büyük ölçekli değişiklikler geçirmesi anlamına gelir. Bu süreç, türlerin ortaya çıkması, yok olması veya yeni organizmaların ortaya çıkması gibi önemli değişiklikleri içerir. Makroevrime yönelik laboratuvar ortamında yapılabilecek deneyler sınırlıdır, çünkü bu tür değişiklikler genellikle milyonlarca yıl alır ve uzun dönemlerde gerçekleşir. Ancak, bazı laboratuvar deneyleri, makroevrimin bazı yönlerini anlamak ve gözlemlemek için kullanılabilir.

Makroevrimle ilgili bazı deneylerin örnekleri:

1. Drosophila melanogaster (Meyve Sineği) Deneyleri: Drosophila melanogaster, popüler bir model organizmadır ve birçok genetik araştırmada kullanılır. Uzun süreli nesil seçim deneyleri, bu sineklerin popülasyonlarında makroevrimsel değişikliklerin gözlemlenmesine yardımcı olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

2. Bakteri Deneyleri: Bakteriler, hızlı üreme yetenekleri sayesinde laboratuvar ortamında makroevrimsel süreçlerin gözlenmesi için kullanışlıdır. Örneğin, bakteri popülasyonlarının antibiyotik direncinin nasıl geliştiğini anlamak için yapılan deneyler, makroevrimin belirli yönlerini aydınlatmaya yardımcı olabilir.

3. Yaprak Bitleri Deneyi: Yaprak bitleri, laboratuvar ortamında yapılan deneylerde kısa sürede nesil değiştirebilen organizmalardır. Araştırmacılar, çeşitli koşullar altında yaprak biti popülasyonlarını izleyerek evrimsel değişimleri gözlemlemeye çalışabilirler.

Ancak, yine de vurgulamak gerekir ki gerçek makroevrim süreçleri, laboratuvar deneylerinde kolayca gözlemlenemez. Makroevrim, genellikle fosil kayıtları, coğrafi dağılım analizleri ve genetik veriler gibi doğal verilerin incelenmesiyle anlaşılabilir ve çözümlenebilir.

Net kaynaklara Google Scholar[1] dan arama yaparak ulaşabilirsin

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close