Sorunun cevabı kısmen evet. Her zaman değil ama genelde lodostan sonra yağış olur. Bu yüzden büyüklerimiz "Lodosun gözü yaşlıdır" diye söylerler.
Bu olayın birden çok cevabı var. Lodosun yağmur taşıyan bir rüzgar olabilmesi, estiği yerden nem adveksiyonu yapabilmesi, estiği yerdeki havanın yağış oluşumuna neden olabilecek kadar doygun olması gibi nedenler buna sebep olabilir.
Ülkemizde bu kadar çok anılmasının ise başka bir nedeni var. Kuzeyden inen, indiği yere göre daha soğuk olan hava kütlesi Ege ve Akdeniz'de bir tepki alçak basıncı(Dinamik Alçak Basınç) oluşturur. Kuzey yarım kürede alçak basınç merkezleri saat yönünün tersinde döner. Girit açıklarında oluşması muhtemel olan bir alçak basınç merkezi saat yönünün tersinde döndüğü için etrafındaki havayı da saat yönünün tersinde döndürür. Dönen hava bizim ülkemize güneybatı yönünden çarpar. Bu da lodosa karşılık gelir. Güneybatıdan esen lodos önce havayı ısıtır sonra ise eğer şartlar uygunsa ve nemlilik yeterliyse yağışa neden olur. Lodosun gözü yaşlıdır sözü de buradan gelir.
Kaynaklar
- MGM. Meteoroloji Sözlüğü - Meteoroloji Genel Müdürlüğü. Alındığı Tarih: 28 Ağustos 2023. Alındığı Yer: Mgm | Arşiv Bağlantısı
- J. Akintola. Lodos (Wind). (11 Şubat 2015). Alındığı Tarih: 28 Ağustos 2023. Alındığı Yer: Geography Realm | Arşiv Bağlantısı