Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Latin alfabesini kim hazırladı?

Dün sohbet esnasın da Türk tarihinden girince klasik olarak konu harf devrimine geldi. Malum muhabbetler geçtikten sonra konu arap alfabesinde latin alfabesine geçince aslında alfabenin tam olarak latin olmadığını uyarlanmış olduğunu söylediğimde bana biraz güldüler ama sonradan ufak bir araştırma ile dediğime geldiler asil fark ettiğim şu bu alfab
265 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Berkay Kıran
Berkay Kıran
4,405 UP
Türkolog

Merhabalar. Öncelikle verdiğiniz bilgiler doğrudur. Bizim kullandığımız Latin Alfabesi Türkçenin sesine uyarlanmış bir alfabedir. Osmanlıda kullanılan Arap temelli Osmanlı Alfabesi aksine "Türk Latin Alfabesi" fonetik bir alfabedir yani her sesin bir karşılığı bulunmaktadır. Ayrıca bu alfabeyi diğer kullanan ülkelerde bulunmayan sesler de bulunmaktadır (ş, ç, ü, ğ, ö). Bu harflerden bazıları birkaç ülkeden bulunmuş olabilir ancak hepsinin bulunması sadece alfabemize özgüdür ve kendimize ait harf de vardır (ğ).

Sorunuzun cevabına gelecek olursak:

Latin Alfabesi Mustafa Kemal ATATÜRK talimatı bir Dil Encümeni tarafından oluşturulmuştur. Bu encümenin üyeleri: Ahmet Cevat, Ahmet Rasim, Celal Sahir, Falih Rıfkı, Fazıl Ahmet, İbrahim Necmi, İbrahim Osman, İsmail Hikmet, Mehmet Baha, Mehmet Emin, Mehmet İhsan, Ragıp Hulusi, Ruşen Eşref, Yakup Kadri.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Daha ayrıntılı bilgi için ise bu kaynaklara bakılabilir. Umarım yeterli bir yanıt verebilmişimdir.

https://www.tdk.gov.tr/wp-content/uploads/2020/10/Hamza-Z%C3%BClfikar-_-D%C4%B0L-ENC%C3%9CMEN%C4%B0N%C4%B0-VE-_-6.pdf

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/676418

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/470841#:~:text=Dil%20Enc%C3%BCmeni%2C%2026%20Haziran%201928,ulusun%20alfabesini%20kar%C5%9F%C4%B1la%C5%9Ft%C4%B1rmal%C4%B1%20olarak%20incelemi%C5%9Ftir.

https://ataturkansiklopedisi.gov.tr/bilgi/harf-devrimi/

Kaynaklar

  1. Hamza Zülfikar. (2020). Dil Encümenini Ve Türk Dil Kurumunu Meşgul Eden Yazim Sorunlari. Türk Dili Dergisi. | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close