Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Hüseyin Açar
Üye
1

Laptop bilgisayarların batarya ömrünü uzatmak mümkün mü?

Neden yeni alınan bir bilgisayarın bataryası 2 yıl bile olmadan kullanılamaz hale gelir ki? Teknoloji ya da bilgisayar şirketleri bu konu da gerçekten çaresiz mi?
360 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Arkady İlyesevych
Siber Güvenlik Uzmanı, Python Yazılımcısı

Merhaba, batarya ömrünü uzatmak için bir çok tavsiye ve içerik mevcut fakat benim siz kendi tecrübelerimden yola çıkarak bir iki tavsiye vermek istiyorum. Batarya ömrü tamamen ne yaptığınıza bağlı aslında. Telefonunuzda şarjınız az kaldığı zaman ekran parlaklığını kısar, interneti kapatırsınız. Amacınız güç tüketimini azaltarak pili kısa sürede olsa kullanmaktır. Uzun vadede ise pilin ömrünü uzatmaktır. Fakat bu da işlevselliği düşürür. Aynı durum tamamen bilgisayarlar içinde geçerlidir. Dizüstü bilgisayarınızı kullanırken, bataryanız takılı ise şarj kablosunu çıkartın bu basit tavsiye ile bataryanızı uzun süre daha sağlıklı şekilde kullabilirisiniz. Yoğun güç tüketimi sağlayan işlemlere son verin. Örneğin sisteminizde sanal para üretmek ciddi bir güç ve kaynak tüketimi sağlar. Kullanmadığınız anlarda bilgisayarınızı kapalı tutun. Dolaylı olarak sisteminize stabile eden bir çok program var. Örneğin RAM kullanımını düzenleyen ve en çok sistemi yoran programları/servisleri bulan ve sonlandıran tipte olabilirler. Sisteminize en uygun işletim sistemini kullanın örneğin Windows yerine GNU/Linux işletim sistminin XFCE masaüstü ortamı daha uygun olabilir.

Iphone geçtiğimiz yıllarda (2017-2018-2020) batarya ömürlerini/performansını düşüren ve dengesizleştiren güncelleme/yazılım kullandığını kabul edip, kullanıcılara promosyon dahi sundu. Iphone bu durumu kabul ettikten sonra bir çok ülkede çeşitli davalar açıldı kimileri tazminatlar ile kapandı. Kısacası bir sitem üreticisi daha çok para kazanmak için isteyerek sattığı ürünü 2 yıl sonra işlevsiz hale getirmek için atak yaptı ve bu hem mahkemeler hemde çeşitli testler ile ortaya çıktı. Bu durum dizüstü bilgisayar satıcılarında da olabilir. Bazı donanım üreticilerinin sürücüler içine casus yazılım yerleştirdiği de yine geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkmıştı.

Tüm Reklamları Kapat

Şirketler kar potansiyelini artırmaya çalışıyor, bitmeyen pil olmasa da daha uzun ömürlü pil yaparlarsa o ürünü 5 yıl kullanırsınız fakat şu durumda ortalama 2 yılda bir batarya değişmek gerekiyor.

107 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Teknoblog.com. (30 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 30 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Techcrunch.com. (30 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 30 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close