Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Kusursuz bir varlığın yaratmaya ihtiyacı var mı?

Kendini göstermeye ihtiyacı yok ama tanrı varsa bilinmek istemiş. Bundaki motivasyon nedir? Sanatını göstermek insanlara özgü bir şey değil midir?
1,000 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ufuk Derin
Agnostik

Öncelikle kusursuz bir varlığı anlamaya çalışmak zaten sorun çünkü bizim zihnimiz kusursuz, Tanrısal bir varlığı anlayacak kapasitede değil. Evet, sanatını göstermek insan gibi bir davranış, insan gibi davranmak Tanrı'yı insanlaştırdığı için kusursuz yapısından uzaklaştırabilir. Ama biz kusurlu biri olduğumuz için ve "insan gibi" bakmaya alışık olduğumuz için öyle anlıyoruz. Evet, genelde "kaçamak cevap" olarak karşılanır bu, ama kusurlu bir dünyada şekillenen mantık algımıza göre yapılabilecek en mantıklı davranış bunu anlayamayacağımızı kabullenmek olur. Biz ona insan davranışı diyoruz ama kavrayamadığımız bir şey ile insanın özelliklerini benzetmeye çalışıp ona kusurlu veya kusursuz diyoruz. Bizim insan gibi gördüğümüz davranışların Tanrı seviyesine çıkıldığında nasıl bir durum yaratacağını bilemeyiz çünkü onu kavrayacak düzeyde değiliz. Bu yüzden anlayamayacağımızı kabullenmeli ve hatalı benzetmelerle anlamaya çalışmaktan kaçınmalıyız. Ondan sonra isteyen kusursuz bir Tanrı'ya inanır isteyen kendi mantığı ve inanma ihtiyacı çerçevesinde kusurlu Tanrı'ya inanır, isteyen bilemeyiz der, isteyen inanmaz.

Ama bu sorunu benzetmelerle çözmeye çalışmak da sorun yaratıyor. Tanrı'nın yaratmak zorunda olduğunu, aksi takdirde gücünü göstermediği veya kullanmadığı için kendi gücünün boşa gittiğini ve zayıf olduğunu söylerseniz Tanrı kendi gücü ile kendini sınırlandırmış olur yani kendinin kusurunu kendisi oluşturmuş olurdu.

Bu yüzden eğer Tanrısal bir mantığa sahip değilsek onu kusurlu olan benzetmelerle ya da argümanlarla savunmaya çalışmak ya da ona karşı çıkmaya çalışmak bana hatalı geliyor. Ayrıca bu tür sorulara bu açıklama "kaçamak" geldiği için başka argümanlar sunmaya çalışmak da argümanı ileri götürdüğünüzde argümanın amacı ile çelişmesine neden oluyor.

Tüm Reklamları Kapat

122 görüntülenme
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Sortad Furkan
Din Araştırmacısı

Bilen yapmak ister. Eğer siz bilgili bir bilgisayar mühendisiyseniz bilginizi esere dökmek istersiniz. Güzel bilgisayar programları ve yazılımlar yapmak istersiniz. Çünkü esere dökülmeyen bilgi hiçtir. Bilgi sahibi, bilgisini esere dönüştürmekle mutlu olur.

Ex Machina filminde bir mucit gerçekçi bir yapay zekalı insan yapıyordu. Robotu incelemekle görevli kişi ona sordu: “Bunu neden yaptın?” Mucit cevap verdi: “Garip bir soru oldu bu. Yapabilsen sen yapmaz mıydın?” Evet bilen yapar, yapabilen yapmak ister. Evreni bütün göz kamaştırıcılığı ile yaratabilen Allah’ın ise bilgisini esere dönüştürmemesi O’nun açısından bir eksiklik olurdu.

Biri bir sanatla uğraşıyorsa ona ihtiyacı olduğu için değil, sevdiği içindir. Allah insana kendi ruhundan verdi, böylece insan Allah’a benzedi. Fakat suret olarak değil, aklıyla, ilmiyle, iradesiyle, duygularıyla benzedi. Adeta Tanrısal bir parça aldı, fakat Tanrı olmadı. Çünkü bir kibrit tanesi de Güneş gibi ateş taşır fakat bir Güneş olamaz.

Tüm Reklamları Kapat

122 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close