Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Kusma aşamaları nelerdir?

Besinin bağırsaklardan geçemediğinde mideye geri gönderilmesiyle kusmanın gerçekleştiğini söyleyen bir video gördüm. Bu doğru mu?
199 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Üzeyir Yazıcı
Bildiğim kadarıyla...

Bahsettiğin videoyu bende gördüm bir sosyal medya platformunda fakat o animasyondaki durum çok nadir görülen ve Gastroparezi olarak adlandırılan mide boşalmasının gecikmesi, mide içeriğinin ince bağırsağa geçişini yavaşlatması ve bunun da mide basıncını artırarak geri akışa neden olması sonu oluşan bir durum. Onun dışında kısma fizyolojisi çok farklıdır aşağıda anlatayım.

Öncelikle kusma, mide içeriğinin zorla ağız yoluyla dışarı atılmasıdır ve bu olayın fizyolojisi oldukça karmaşıktır. Kusma süreci, birkaç aşamadan oluşur ve merkezi sinir sistemi tarafından kontrol edilir.

Kusma Merkezi Aktivasyonu: Kusma merkezi, beyin sapında yer alan bir grup nörondan oluşur. Bu merkez, çeşitli uyarıcılarla (örneğin, toksinler, ilaçlar, gastrointestinal sistemdeki irritasyonlar, merkezi sinir sistemi rahatsızlıkları) aktive olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Hazırlık Aşaması: Kusmadan önce, vücut bir dizi hazırlık yapar. Bu aşamada:

  • Nausea (Bulantı): Kusmanın habercisi olan bulantı hissi oluşur. Bu his, mide hareketlerinde azalma ve mide boşalmasının gecikmesiyle ilişkilidir.
  • Salya Üretimi: Tükürük bezleri daha fazla salya üretir, bu da yemek borusunun ve ağızın korunmasına yardımcı olur.

Retching (Kusma Girişimi): Kusma öncesi ve sırasında abdominal kaslar, diyafram ve interkostal kaslar ritmik olarak kasılır. Bu hareketler, mide içeriğinin yukarı doğru itilmesine yardımcı olur ancak henüz ağız yoluyla dışarı atılmaz.

Kusma (Emesis): Bu aşamada:

  • Abdominal Kasların Kasılması: Abdominal kaslar kuvvetli bir şekilde kasılır.
  • Diyaframın Kasılması: Diyafram yukarı doğru itilir, bu da mide içeriğinin yemek borusuna doğru itilmesini sağlar.
  • Ağız ve Yemek Borusunun Açılması: Yemek borusunun alt ve üst sfinkterleri (kas halkaları) gevşer, bu da mide içeriğinin ağız yoluyla dışarı atılmasını sağlar.

Son Aşama: Kusma tamamlandıktan sonra, vücut yavaş yavaş normal fonksiyonlarına geri döner. Mide ve bağırsak hareketleri normale döner, tükürük üretimi azalır ve mide asit üretimi tekrar başlar.

Kaynaklar

  1. H. Köylü. (2021). Anatomi Ve Fizyoloji. ISBN: 9786257564052.
  2. P. ARIBAL AYRAL. Bulanti Kusma Fi̇zyopatoloji̇si̇. Alındığı Tarih: 1 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Ankara Üniversitesi Açık Ders Malzemeleri | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close