Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Hasan Eyüboğlu
Üye 3 Eylül 2019 1 Cevap
1

Küresel ısınma ve iklim değişikliği biyoçeşitlilik için tehdit mi, iklimin değişmesine engel olmak için çok mu geç kaldık?

307 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ahmet Kerem Algüzey
Kimya mühendisliği öğrencisi 5 Eylül 2019

Merhabalar. Bu konu hakkında basit ve kesin bir cevap vermenin maalesef imkânı yok. Ama kendi bildiklerim, öğrendiklerim ve öğrenimi doğrultusunda elimden gelen cevabı vereyim.

Bilim dünyasının büyük çoğunluğu dünyamızın ikliminin küresel bir değişim içinde olduğu konusunda hemfikir. Küresel iklim değişikliğinin en önemli sebeplerinden sera etkisine neden olan fosil yakıt kullanımı gelecekte de insanlık tarafından kullanılmaya devam edilecek. Atmosfere yaydığımız karbondioksit, karbonmonoksit gibi gazlar yarattıkları sera etkisiyle dünya üzerindeki tüm ekosistemleri, biyolojik ortamları altüst etmekte. IPCC'nin 2001'den 2018'e tarihli Değerlendirme Raporları'nda paylaştığı grafiklere bakarsanız dünyada beklenen ortalama sıcaklık değişimleri ve atmosferde artacak karbondioksit yoğunluğunu grafik olarak görebilirsiniz. Sadece Envisat'ın SCIAMACHY aracı ile 2002 yılında ortaya çıkarttığı küresel hava kirliliği haritası bile günümüzdeki durum için bize fikir vermektedir.

En azından kısaca şöyle özetleyebiliriz, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin tüm dünya üzerindeki her türlü etkisini önlemek için yapabileceğimiz pek çok şey var ve bunlar gerçekleştirilemeyecek şeyler değil. Şu ana kadar gerçekleştirdiğimiz doğa tahribatının birçoğunu geri alamayız ancak öngördüğümüz birçoğunu alternatif enerji kaynaklarıyla engelleyebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Evlerde ve araçlarda fosil yakıt kullanımını azaltmak karbon salınımını büyük ölçüde engelleyecektir. İnsanlığın petrol, kömür ve doğalgaz gibi ucuz ve kullanımı kolay kaynaklardan artık yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarına yönelmesi gerekiyor. Rüzgar türbinleri ve güneş panelleri ne yazık ki ürettikleri enerji seviyeleri ile gelişmiş bir ülkenin ekonomisini beslemekte zorlanmaktadır ve verimleri değişkenlik göstermektedir. Buna karşın hidroelektrik santralleri yenilenebilir enerji kaynakları arasında en çok enerjiyi üretendir ve verimlilik açısından daha iyi bir alternatiftir. Nükleer enerji günümüzde birincil çözüm olmasına karşın fisyon tepkimesi yoluyla elde edilmektedir ve çevreye herhangi bir zararı olmamasına karşın soğutma kulelerinde kullanılan su çoğunlukla doğadan (okyanuslar, denizler) alınıp ısıtılarak doğaya geri salındığından termal kirliliğe neden olmaktadır. Herhangi bir sızıntı veya erime durumunda da oluşabilecek radyoaktif kirlilikten bahsetmeye gerek bile yok sanırım. Bu sebeple günümüzde füzyon tepkimesi üzerine büyük araştırmalar yapılmaktadır ve eğer füzyondan açığa çıkan enerji verimli hale getirilirse insanlığın gittikçe artan enerji ihtiyacını karşılama yolunda büyük rol oynayabilir.

Dünya günümüzde değişmeye devam ediyor ve şu ana kadar dünyanın biyoçeşitliliğine olan etkilerimizin çoğunu maalesef geri almamızın şu anda herhangi bir yolu görünmüyor. Ancak bundan sonrası için çözüm önerileri sunabilir, küresel ısınmanın önüne geçebilmek ve bizi bekleyen kötü yöndeki değişimlere engel olabilmek için bir şeyler yapabiliriz. Bireysel kalan çabalar ne yazık ki sonuç vermemekte ancak bu konuda oluşacak toplumsal bilinç, devlet ve hükümetlerin enerji politikalarını değiştirebilir, bunun örneklerini İtalya, Almanya, Tayvan gibi pek çok ülkede görmekteyiz. Bizi bekleyen sıcaklık artışları, çevre tahribatı, ekosistem bozulmaları, tarım arazilerinin azalması, kıtlık, su kaynaklarının azalması gibi pek çok sorunu engelleyebiliriz.

Şunu da unutmamak da fayda var: Doğa bir şekilde kendi yaralarını sarmanın bir yolunu bulur ve canlılık devam eder. İnsanlık burada sadece kendi kendisinin yaşamını mahvettiğini, geleceğini kararttığını ve kendi yaşamı için elzem olan doğal çevreyi tahrip ettiğini unutmamalıdır.

107 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Iaea Website - Fusion. (5 Eylül 2019). Alındığı Tarih: 5 Eylül 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Global Air Pollution Map Produced By Envisat'S Sciamachy. (5 Eylül 2019). Alındığı Tarih: 5 Eylül 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Akkuyu Nükleer Santrali Çed Raporu. (5 Eylül 2019). Alındığı Tarih: 5 Eylül 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Climate Change 2001: Impacts, Adaptation, And Vulnerability. (5 Eylül 2019). Alındığı Tarih: 5 Eylül 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  5. Yazar Yok. Ipcc Special Report On The Impacts Of Global Warming Of 1.5°C. (5 Eylül 2019). Alındığı Tarih: 5 Eylül 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close