Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ece Müker
Ece Müker
303K UP
Üye
0

Küresel ısınma ne zaman başladı ve bu trend nasıl devam edecek?

231 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Egemen Sak
Egemen Sak
40K UP
Sosyal Bilgiler Öğretmeni

Küresel Isınma tabiri aslında çok da doğru bir tabir değil. Küresel iklim değişikliği demek daha doğru bir durumdur.

Küresel iklim değişikliği aslında hep olan, olmuş ve olacak bir olaydır. İnsanlık sadece 20 bin yaşında. Ve buna rağmen 3 farklı küresel iklim gördü.

İklim aslında tanımı gereği suni bir veri ortalamasıdır. Bir bölge için ulaşılabilecek en eski meterolojik değerler bulunur ve onların veri sıkalasında ortalaması alınır. İklim stabil değildir. Olmadı ve olmayacak da.

Tüm Reklamları Kapat

İnsanlığın belki ortaya çıkış nedeni olmasa da oldukça çoğalmasına ve yayılmasına müsade eden günümüz iklimleri çok da yaşlı değil. Bazı bölgelerde 100 bin bazı bölgelerde birkaç bin yıllık. Belki insanlık için oldukça uzun olan bu süre dünya veya astronomi için sadece göz açıp kapama süresinden ibaret.

Günümüz iklimleri birçok yerde insan yaşamına oldukça elverişli. Ancak bu iklimler genellikle geçiş iklimleri olarak değerlendirilir. Bu iklimlerin sonu ya sıcak ve kurak ya da çok soğuk ve kurak olarak ilerler. Betimlemek gerekirse insanlık bahar döneminde çoğaldı ve yayıldı. Önümüz ise yaz. Bizleri birkaç bin yıl daha sıcak ve kurak bir iklim bekliyor. Görüş şuanlık bu şekilde yoğunlaşmış durumda lakin aksini düşünenler ve söyleyenler de var.

İnsanlığın bu durumu salgıladığı karbon ile ARTTIRDIĞI teorisi vardı. Bu teori iki alt başlıkta ilerlerdi, birinci kısmı insanlığın yerleşik hayata geçtiğinden beri ısınma amacıyla salgıladığı gazların tetiklediği ikinci kısmı ise bunun sanayi devrimi ile olduğu yönündeydi. Ancak bu teori bile iklimin zaten değişeceğini ancak insanların salgıladığı gazların bu durumu arttırdığı yönündeydi. Lakin son çalışmalar bu durumu ve teoriyi oldukça sarstı.

Çünkü son çalışmalar bize gösterdi ki atmosferin tamamında dikey hava sürkilasyonu yok. Troposferde dikey ve yatay hava akımları varken aynı şartlar stratosferde mevcut değil. Stratosferde dikey hava akımı yok. Sadece yanal hava akımı var. Haliyle salgıladığımız gazların çok büyük bir kısmı atmosferin yaşadığımız kısmında kalıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Haliyle iklimi radikal etkilemekten ziyade daha çok biyosferi etkilediğini görüyoruz. Yani sera gazı etkisi çok ciddi bir tartışma yarattı artık.

Zaten artık durumun ozon tabakası ile alakası olmadığı da ortak fikir durumunda. Çünkü yine son çalışmalara göre kutuplardaki soğuktan mütevellit ozonun en ince ve seyrek olduğu hatta bazı dönem ve bölgelerde görülemediği de birçok çalışmada ortaya konuldu. Küresel olarak gaz salınımını iklimden önce kendi ve doğal çevrenin yaşamı için azaltmamız gerekiyor. Bunun için fosil yakıt tüketimini azaltmamız gerekli lakin hala ekonomik değil. Çöp üretimimizi azaltmamız gerekli lakin bunu da şuanda beceremedik insanlık olarak.

Ne yapacağız ? Daha uzun ömürlü eşyalar kullanıp daha az fosil yakıt tüketmemiz gerekiyor ve bolca klimatologlara, meterologlara para vererek bizleri nelerin beklediğini görmek için araştırma yapmamız gerekiyor.

Küresel ısınmanın olduğunu düşünüyoruz ancak bir büyük volkan patlamasıyla buz çağına girebiliriz. Kombinasyonlar burada oldukça fazla.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close