Dünya'nın eksen eğikliğini yükseltmek veya azaltmak, öyle kolay ve sıradan bir şey değildir. 23 derece27 dakikalık eksen eğikliğimiz yaklaşık 4,5 milyar yıl önce Mars büyüklüğünde bir gezegenin Dünya'ya çarpması sonucu oluştuğu tahmin ediliyor. Bu çarpışmanın neticesinde de uzaya savrulan kalıntılılardan zamanla Ay'ı oluşturduğu düşünülüyor. Zaten eksen eğikliğimizde bir değişiklik olsa bunu fark etmemiz o kadar zor değil.
Şu anda yaşamış olduğumuz iklim değişikliği, milyonlarca yıl boyunca toprak altında kalmış hidrokarbonların son yüzyıl içerisinde kullanılarak CO2 veya CO olarak atmosfere salınımından kaynaklanmaktadır ve bu gazlar sera etkisi yapmaktadır.
İklim değişikliği etkilerini, sadece karbona dayalı gazların etkilerine göre çok sınırlı yaşadığımızı, asıl büyük felaketin sırada bizi beklemekte olduğunu maalesef hala göremiyoruz (nedense bilim dünyası dikkatleri bu olasılığa yeterince çekmiyor, ya da benim gözümden kaçıyor). Asıl felaket nedir derseniz: Kuzey topraklarında (Sibirya, Kanada'nın büyük kesimi) donmuş toprak altında çürümeye fırsat bulamamış devasa bitki kalıntıları mevcut. Isınma donmuş topraklarda süratle çözünmeye neden oluyor ve milyonlarca ton metan gazı atmosfere salınmayı bekliyor. Metan gazının sera etkisi, karbona dayalı gazlara göre tam tamına 20 kat fazla. Yani şu ana kadar yaşadıklarımız devede kulak bile değil.