Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Sami Salih
Üye 5 gün önce 1 Cevap
7

Kulaklar kendini doğal şekilde temizliyebiliyorken evrimsel süreçte en az onlar kadar önemli olan ağız(dişler) neden kendi kendini doğal olarak temizleyemiyor?

134 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Abdullah Vatansever
Lise mezunu, biyoloji hedefleyen bir öğrenciyim 3 gün önce

Kısa cevap, aslında temizliyor.

Canlılar evrimsel adaptasyonları sebebiyle sürekli kendini geliştiren bir yapı. Böyle bir yapıda ağız gibi dışa açılan bir organın kendini temizleyememesi büyük bir risk olurdu. Peki ağız kendini tam olarak nasıl temizliyor?

Ağız, tükürük dediğimiz özel bir karışım salgılar. Bu karışım içeriğinde en önemli yapılardan biri amilaz denilen bir enzim türüdür. Bu enzimin, lisede sadece karbohidratları sindirdiği söylenir ve bu büyük bir yalandır. Amilaz aynı zamanda yağı ve proteini de sindirir. Amilazın temel işlevi sindirim gibi dursa da en önemli işlevi bana göre savunmadır. Pepdigoglikan hücre duvarına sahip bakteriler, amilaz sayesinde parçalanır. Böylelikle vücut kendini korur.(bir nevi zararlı mikroorganizmaları temizler)

Tüm Reklamları Kapat

Ağız neden kirli sanılıyor?

Günümüzde gerek sosyal gerek kültürel sebeplerden ötürü, amilazın bıraktığı ağız kokusu sanki pis gibi algılanıyor ve bu yüzden hoş karşılanmıyor.(Kulağın temizleme yapısı olan mukus da kötü kokar)

Peki kendini temizliyor madem neden dişlerimiz çürüyor?

Doğal sistemimizin temizleme grubu oldukça sağlam olsa da, günümüzde hangi insan doğal ortamındaki gibi besleniyor ki. Artan şeker kullanımı, yüksek asitli içecekler ağır koruma sistemimize iyi gelmiyor ve sonuç olarak dişlerimiz çürüyor.

Burada değinmediğim pek çok savunma sistemi olduğunu düşünüyorum. Fakat aklıma gelenler bunlardı daha fazla bilgi için ilgili konuyu detaylıca araştırmanızı öneririm.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close