Kısa cevap, aslında temizliyor.
Canlılar evrimsel adaptasyonları sebebiyle sürekli kendini geliştiren bir yapı. Böyle bir yapıda ağız gibi dışa açılan bir organın kendini temizleyememesi büyük bir risk olurdu. Peki ağız kendini tam olarak nasıl temizliyor?
Ağız, tükürük dediğimiz özel bir karışım salgılar. Bu karışım içeriğinde en önemli yapılardan biri amilaz denilen bir enzim türüdür. Bu enzimin, lisede sadece karbohidratları sindirdiği söylenir ve bu büyük bir yalandır. Amilaz aynı zamanda yağı ve proteini de sindirir. Amilazın temel işlevi sindirim gibi dursa da en önemli işlevi bana göre savunmadır. Pepdigoglikan hücre duvarına sahip bakteriler, amilaz sayesinde parçalanır. Böylelikle vücut kendini korur.(bir nevi zararlı mikroorganizmaları temizler)
Ağız neden kirli sanılıyor?
Günümüzde gerek sosyal gerek kültürel sebeplerden ötürü, amilazın bıraktığı ağız kokusu sanki pis gibi algılanıyor ve bu yüzden hoş karşılanmıyor.(Kulağın temizleme yapısı olan mukus da kötü kokar)
Peki kendini temizliyor madem neden dişlerimiz çürüyor?
Doğal sistemimizin temizleme grubu oldukça sağlam olsa da, günümüzde hangi insan doğal ortamındaki gibi besleniyor ki. Artan şeker kullanımı, yüksek asitli içecekler ağır koruma sistemimize iyi gelmiyor ve sonuç olarak dişlerimiz çürüyor.
Burada değinmediğim pek çok savunma sistemi olduğunu düşünüyorum. Fakat aklıma gelenler bunlardı daha fazla bilgi için ilgili konuyu detaylıca araştırmanızı öneririm.