Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Serj Tankianonim
Üye 22 Haziran 2019 1 Cevap
4

Kulak kiri ve vücut kokusu arasında gerçekten bir bağlantı var mı?

Sosyal medyada dolaşan bir bilgiye göre kulak kiri ve vücut kokusu arasında bir bağlantı var. Buna göre, Asyalılar kulak kirleri ve vücut kokularıyla diğer insanlardan ayrılıyorlar. Bu sav ne kadar doğru?
5,195 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Merak Merak
14 yaşındayım ve bu aralar bu konuyu araştırdım 12 Nisan 2020

Bu ilginç madde kulak kanallarınızı temizlemekle görevlidir. Bunun içinde kulak kanalınızı kayganlaştırır. Aynı zamanda mantar sporları, toz , su ve böcek gibi maddeler için kulağınıza koruma sağlar ve bakterileri öldürür.Bu maddenin yapısında başlıca kolestrol , keratin , uzun zincirli yağ asitleri , skualen ( içinde karbon ve hidrojen olan organik bir bileşiktir) ve alkol bulunmaktadır. Ve ilginçtir ki bazı nadir hastalıkların tanısı kulak kiri kokusuna bakarak konulabilmektedir.Bu hastalıklar metaboliktir ve bazı aminoasitlerin metabolize edilememesinden kaynaklanan Akçaağaç şurubu idrar hastalığı ve Alkaptonüridir.Aynı zamanda bu madde ikiye ayrılır: Kuru kulak kiri ve ıslak kulak kiri. Bu özellik genler tarafından belirlenir. Kuru kulak kiri ABCC11 adlı gendeki bir mutasyon sonucu oluşur ve çekinik özelliktedir. Bu gen aynı zamanda koltuk altı terinden de sorumludur. .Bu gen insanlara ebeveynlerinden 16. kromozom aracılığıyla geçer.

Kuru kulak kiri gri beyaz arası pullu bir yapıdadır , yapısı pek mumsu değildir ve kokusu yoktur. Buna sebep olan gendeki mutasyon yukarıda bahsettiğimiz üzere koltuk altı ter bezlerinide etkilediği için bu mutasyona sahip kişilerin terleri kokmaz. Bu mutasyonun zararlı bir etkisi bulunmamaktadır. Doğu Asyalılarda bu duruma daha çok rastlanmaktadır ve bununla birlikte Amerika yerlilerinin de bu mutasyono sahip olduğu söylenebilir. Sayısal bir veri vermek gerekirse Çinliler , Koreliler ve Japonların yüzde 95'i kuru kulak kiri sahibidir. Islak kulak kirine ise Avrupa ve Afrika kökenli insanların çoğunda rastlanır. Islak kulak kirinin konsantrasyonu kuru kulak kirine göre daha yüksek olmasıyla birilkte ıslak kulak kirinin yaklaşık yüzde 50'si lipitten oluşurken kuru kulak kirinde sadece yüzde 20 lipit vardır. Islak kulak kiri kahverengi ve turuncu arası bir renge sahiptir. Kuru kulak kirinin aksine ıslak kulak kiri koku yapar. Bu madde ölü deri ve sebumdan oluşur . Bu maddeyi dış kulak yolundaki bu işler için özelleşmiş ter bezleri tarafından salgılanmaktadır ve yağlı bir maddedir. Tabi sadece ıslak kulak kiri bir kokuya sahip olduğundan yukarıda bahsettiğimiz metabolik kaynaklı hastalıklar sadece ıslak kulak kirine sahip insanlarda kokudan fark edilebilmektedir.Bunların yanında koltukaltı kokunuz sizin hakkınızda pek çok şey söyleyebilir. Mesela sağlınız nasıl , cinsel eğiliminiz ne , cinsiyetiniz ne gibi sorulara koltukaltı kokunuzdan ulaşılabilir. Kulak kiri de bu özelliğe sahip olabilir. İkisinden sorumlu olan geninde ABCC11 olduğunu düşünürsek bu hiçte boş bir varsayım değildir.

Tüm Reklamları Kapat

842 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. New Scientist Neredeyse Her Şeyin Kökeni. (12 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 12 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Wikipedia Abcc11 Geni. (12 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 12 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Doç.dr. Aydun Altundağ Büşon Nedir. (12 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 12 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close