Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Buğra Turan
Üye 31 Ocak 2024 1 Cevap
1

Kuduz immünglobülini nedir?

403 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Binnur Balantekin
Moleküler Biyolog 2 Şubat 2024

Merhaba Buğra Bey,

Kuduz, primer olarak kuduz bir hayvanın ısırması sonucu bulaşan viral ve akut bir ensefalittir. Kuduz Rhabdoviridae ailesi içinde Lyssavirus'un neden olduğu bir hastalıktır. Kuduza bağlı ölümlerin neredeyse %99’u kuduzlu köpeklerin ısırması yüzündendir. Tüm sıcak kanlı hayvanlar kuduz virüsü ile enfekte olabilirler. Dünya sağlık örgütü, kuduz virüsüne maruz kalmış hastalarda kuduz gelişimini önlemek için kuduz immünglobulini ile pasif aşılanmayı ve hücre kültürlerinden hazırlanan aşıların uygulanmasını önermektedir. Kuduz immünglobulinleri aşı ile hiperimmünize edilmiş donör serumlarından hazırlanan insan kaynaklı (HRIG) ve at orjinli (ERIG) olmak üzere iki tiptir. At kaynaklı immünglobulinler havuzlanmış antiserum ve pürifiye edilmiş antikuduz serumu olmak üzere iki türdür. HRIG sadece bir kez, aşılanmamış kişiye uygulanır. At kaynaklı pürifiye antikuduz serumunda allerjik rxn. gelişme riski düşüktür. İnsan kaynaklı RİG ise yabancı protein içermediği için alerji ve serum hastalığı riski taşımaz. Burada amaç kuduz aşıları yapılana kadar(aktif antikor yanıtı başlayana kadar) kişiye anında, pasif olarak, virüsü nötralize edecek antikor sağlamaktır.[1] Umarım cevabım faydalı olmuştur. İleri okuma için birkaç kaynak bırakıyorum. Sağlıklı günler dilerim.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Hatice Ünal. Kuduz Proflaksisi Ve Tedavisi. Alındığı Tarih: 2 Şubat 2024. Alındığı Yer: Enfeksiyon | Arşiv Bağlantısı
  2. CDC. Cdc - Medical Care: Human Rabies Immune Globulin - Rabies. Alındığı Tarih: 2 Şubat 2024. Alındığı Yer: CDC | Arşiv Bağlantısı
  3. medicalguidelines. Human Rabies Immunoglobulin (Hrig) | Msf Medical Guidelines. Alındığı Tarih: 2 Şubat 2024. Alındığı Yer: medicalguidelines | Arşiv Bağlantısı
  4. P. Shantavasinkul, et al. Postexposure Prophylaxis For Rabies In Resource-Limited/Poor Countries. (9 Temmuz 2011). Alındığı Tarih: 2 Şubat 2024. Alındığı Yer: Elsevier BV doi: 10.1016/B978-0-12-387040-7.00013-5. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close