Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Bilim Ve Toplum
Üye
0

küba devrimi nasıl ortaya çıktı?

1,740 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Rauf Ercan
Rauf Ercan
137K UP
İşletme Lisans Mezunu& okur bir birey.

Ada ilk olarak 28 Ekim 1492 yılında Kristof Kolomb tarafından keşfedilmiş. 1511 yılında ise, Küba'nın İspanyol toprağı olarak atamasın sonra ilk kalıcı yerleşim yerleri kuruldu. Bu süre ile birlikte İspanya artık ada üzerindeki bütün kaynakları Afrika'dan getirilen köleler çalıştırmaya başladı. 1865'te köle ticaretinin sona ermesiyle, açığını kapatmak için Meksika yerlileri ve Çinliler getirilmeye başladı. Zaman içerisinde İspanya'nın ada üzerinde nüfuz kaybetmesi ve Amerikalı iş insanlarının hem adanın yakınlığı hem de üretim ve ticarette güç kazanmalarıyla savaşın çıkmıştır. 1898'de başlayan tarihe İspanya-Amerika savaşı olarak geçen savaşta, İspanya savaşı kaybetmiştir. "İspanya aynı yılın Ağustos ayında teslim oldu. Aralık 1898'de Küba'daki İspanyol sömürge yönetimini sona erdiren Paris Antlaşması imzalandı. 1 Ocak 1899'da İspanyol bayrağı indirildi ve yerini Amerikan bayrağı aldı. İspanya aynı yılın Ağustos ayında teslim oldu."[1] Amerika Birleşik Devletleri desteğiyle adayı yönetmek atanan liderler olmuştur.

İlk olarak Küba'nın Santiago kentinde yer alan Moncada Kışlası 26 Temmuz 1953'te, Fidel Castro liderliğindeki bir grup devrimcinin başarısız silahlı saldırısına sahne olmuştur. Bu saldırı, Kübalı diktatör Fulgencio Batista hükümetinin yıkılmasına ve Küba devriminin başlangıcı olarak kabul edilir. "26 Temmuz Hareketi (İsp.: "Movimiento 26 Julio" veya "M 26-7" )" olarak adlandırılır. 1953'te yaşanan olayla beraber birçok gerilla hapse düşer ya da öldürülür. 2 Aralık 1956 yılında Fidel Castro ve beraberinde 81 kişi ile beraber Granma gemisiyle doğu Küba’ya çıktı. 26 Temmuz Hareketi adıyla devrime başlanmış oldu.

Gerilla savaşında 26 Temmuz Hareketi, 31 Aralık 1958'de Batista hükümetine devirmiştir. "Diktatör Batista, 180 adam ve 300,000,000 ABD Doları ile 31 Aralık 1958’de Dominik Cumhuriyeti’ne kaçar"[2] 20 Ağustos’ta Portekiz adası Madeira’ya geçti ve ömrünün sonuna kadar burada kaldı." [3] Kaçarken yanında 180 adam ve 300,000,000 ABD Doları ile 31 Aralık 1958’de Dominik Cumhuriyeti’ne kaçar.

Tüm Reklamları Kapat

Son olarak Fidel Castro'ya bağlı bin kişilik kuvvetin Havana'ya girmesi ile yeni bir yönetim başladı. Halen daha da, Küba'da 26 Temmuz Devrim Günü (İsp.: Día de la Revolución) olarak kutlanmaktadır. Umarım yazdıklarım ile aklınızdaki sorulara cevap verebilmişimdir.

367 görüntülenme

Kaynaklar

  1. C. R. A. Hernandez: Çev.: E. G. Kök, et al. (2010). 100 Soruda Küba. ISBN: 978-975-92312-3-1. Yayınevi: José Marti Küba Dostluk Derneği. sf: 24.
  2. Biz Evde Yokuz. Küba Devrimi – Fidel Castro & Che Guevara Ve Komünizm. (27 Nisan 2017). Alındığı Tarih: 26 Ocak 2022. Alındığı Yer: Biz Evde Yokuz | Arşiv Bağlantısı
  3. M. F. Sözmen. Adım Adım: Küba Devrimi’ne Giden 7 Yıl. (31 Aralık 2018). Alındığı Tarih: 26 Ocak 2022. Alındığı Yer: Evrensel.net | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close