Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Bilimsever Glarya
Üye 1 gün önce 2 Cevap
2

Kuantum mekaniği ile genel görelilik teorisi arasında çakışan noktalar nedir?

Beni aydınlatırsanız sevinirim
203 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Avc1 _
Avc1 _
62K UP
Bilimsel kaynaklara dayanan simülasyon yazılımcısıyım 1 gün önce

Genel Görelilik Kuramı, kütle ve enerjinin uzay-zaman dokusunu eğdiğini söyler. Bu eğrilmiş dokuda hem kütleli cisimler hem de ışık gibi kütlesiz parçacıklar hareket eder. Ayrıca, eğer sistem kaotik değilse, başlangıç koşullarından yola çıkarak gelecekteki durumlar deterministik şekilde hesaplanabilir.

Kuantum Mekaniği ise atom altı parçacıkların davranışlarını açıklar. Bu ölçekte klasik fizik yetersiz kalır çünkü parçacıklar artık kesin konumlara sahip değildir; yalnızca olasılıklarla tanımlanabilir hale gelir.

Modern fizik, genel göreliliği ve klasik mekaniği kapsarken, kuantum mekaniğiyle bazı temel çelişkiler yaşar:

Tüm Reklamları Kapat

Belirsizlik İlkesi: Klasik fizikte bir parçacığın konumu ve hızı aynı anda kesin olarak bilinebilir. Ancak kuantum mekaniğinde bu mümkün değildir; parçacıklar olasılık dalgalarıyla tanımlanır ve “süperpozisyon” gibi kavramlar geçerlidir. Bu durum, deterministik hesaplamaları imkânsız hale getirir.[1]

Kuantum Dolanıklık: İki parçacık dolanık hale geldiğinde, biri üzerinde yapılan bir ölçüm diğerini anında etkiler. Bu bilgi aktarımı hız sınırı tanımaz. Elbette parçacıkların hızı ışık hızını aşamaz; ancak bilgi aktarımının hız engeli tanımaması, modern fizik (özellikle özel görelilik) çerçevesinde açıklanamaz bir durumdur.[2]

Kuantum Tünelleme: Kuantum parçacıklarının enerjileri bir engeli aşmaya yetmiyorsa, klasik fizikte bu engelin arkasına geçemezler. Ancak kuantum mekaniğinde, gözlenmediklerinde bu parçacıklar engeli "tünelleyerek" aşabilir ve tekrar gözlendiklerinde engelin öteki tarafında bulunabilirler.[3]

Kaynaklar

  1. J. Hilgevoord, et al. The Uncertainty Principle. (8 Ekim 2001). Alındığı Tarih: 4 Mayıs 2025. Alındığı Yer: plato.stanford | Arşiv Bağlantısı
  2. C. Ferrie. Quantum Entanglement Isn't All That Spooky After All. Alındığı Tarih: 4 Mayıs 2025. Alındığı Yer: Scientific American | Arşiv Bağlantısı
  3. Quanta Magazine. Quantum Tunnels Show How Particles Can Break The Speed Of Light. (20 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 4 Mayıs 2025. Alındığı Yer: Quanta Magazine | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Emir Akbaş
Emir Akbaş
99K UP
Bilime meraklı bir genç... 21 saat önce

Ne kadar modern fiziğimizin temelleri bu iki teoriyle ayakta kalıyorsa da evreni anlama bakımından ikisi farklı dilleri konuşurlar. Newton Fiziği ile birlikte Genel görelilik evreni tamamen deterministik yönden açıklar. Bir cismin belirli özelliklerini bilirseniz onun sonraki zamanlardaki hallerinide basitçe hesaplayabilirsiniz. Temel olması açısından X=V.t( yol=hız.zaman) gibi formülleri ve dahasını kullanarak hesaplamalar yapılabiliyor. Ancak kuantum dünyası mağlesef bu kadar cömert ve anlaşılabilir değil. İşin içine olasılıklar ve belirsizlikler giriyor. Mesela bir atomun etrafında dönen bir elektronun konumunu kesin olarak belirleyemiyoruz. Çünkü bir şeyin hangi zamanda hangi konumda olacağını kestirmek için o şeye gönderdiğiniz fotonun onunla etkileşime girmesi gerekir. Ama elektron o fotonla "etkileşime" girdiğinde konumu,hızı ve momentumu değişir ve biz gözlemleyene kadar elektron beklediğimizden başka zamanda başka yerde olur. Bunları aynı anda tam olarak belirleyemeyiz ve buna Heisenberg Belirsizlik İlkesi denir.

Ne kadar her iki teorininde kendi alanlarında güzel açıklamaları olsada işler uç noktalarda tam bir kaosa dönüşüyor. Karadeliklerin merkezlerindeki tekillikte veya Büyük Patlama anında olduğu gibi. Genel görelilik tarafında karadelikler muazzam kütleçekimi sayesinde uzay-zamanı öylesine büker ki bu bükülme karadeliklerin merkezinde sonsuz bir yoğunluğa ve kütleye sahip bir noktaya bir tekilliğe dönüşür. Ama Genel görelilik bu tekillikteki fiziği ve sonsuzluğu açıklayamaz. Kuantum mekaniğide bu tür durumlarda net bir cevaba sahip değildir. Bundan dolayı teklliğin var olmayabileceği de bir ihtimal diyebiliriz.

Ayrıca bilgi paradoksu gibi beyin yakan durumlarda vardır ki yine her iki teori bu noktada kesin olarak çakışır. Genel göreliliğe göre bilgi olay ufkunu geçtikten sonra tekilliğin sonsuz yoğunluğu etkisiyle yok olur veya anlamını yitirir. Ancak kuantum mekaniğinin temel şartı bilginin her fiziksel halde korunması gerektiğidir. Bilgi yok olmuyorsa bile Hawking Radyasyonu ile ve bundan kaynaklı karadeliğin buharlaşmasıyla birlikte arta kalan kuantum atıkta veya radyasyonda bilginin korunuyor olabileceğidir. Ancak karadeliklere bu Hawking radyasyonuyla teoride trilyonlarca yıl sonraki buharlaşmasından sonra ne olacağı bile meçhul. Karadelik bir şekilde bu devasa zaman diliminde yuttuğu bilgiyi ve zamanı buharlaşma esnasında bir tür "Büyük Patlama" ile de evrene geri getirebilir. Tabi bu bir spekülasyondan ibaret. Eğer ilerde bu iki teoriyi Kauntum Kütleçekimi altında bir araya getirirsek bu soruların hatırı sayılır kısmına cevap bulmuş olacağız. Umarım o günleri de görürüz. O zamana dek bu konular üzerine kafa yormak en azından kendimce zevkli ve uğraşması güzel şeyler:)

Tüm Reklamları Kapat

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close