Kuantum dolanıklığı (quantum entanglement), kuantum mekaniğinde önemli bir olgudur ve süperpozisyon veya boyut farklılığıyla tam olarak açıklanamaz. Kuantum dolanıklığı, iki veya daha fazla parçacığın birbirleriyle etkileşime girdiğinde, onların durumlarının birbirine bağlı hale gelmesini ifade eder.
Kuantum dolanıklığı, süperpozisyon ve boyut farklılığıyla birlikte çalışabilir, ancak bu kavramlar birbirinden farklıdır. Süperpozisyon, bir kuantum sisteminin birden fazla durumda olabilme yeteneğini ifade ederken, boyut farklılığı kavramı ise kuantum sisteminin farklı özelliklere sahip olabilen farklı boyutlarda var olabilme potansiyelini ifade eder.
Kuantum dolanıklığı, birbirleriyle etkileşime giren parçacıkların durumlarının birbirine bağlı olduğu bir durumu tanımlar. Bu bağlılık, parçacıkların durumlarının belirlenmesi anında birbirlerini etkiler, ancak süperpozisyon veya boyut farklılığı bu bağlılığı tam olarak açıklayamaz.
Kuantum dolanıklığı, kuantum mekaniğinin temel bir özelliği olarak kabul edilir ve kuantum bilgisayarlar, kriptografi ve kuantum iletişim gibi alanlarda önemli uygulamalara yol açmıştır. Ancak, tam olarak anlaşılması ve açıklanması hala araştırma konusu olan bir fenomen olarak kalmaktadır.[1]
Kaynaklar
- M. Kaku. Hyperspace: A Scientific Odyssey Through Parallel Universes, Time Warps, And The Tenth Dimension. ISBN: 9780192861894. Yayınevi: Oxford Univ Pr (T).