Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yusuf Altı
Yusuf Altı
7K UP
Üye
0

Kâr maksimizasyonu çevresel sorunların çözümü için bir engel midir?

205 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Egemen Sak
Egemen Sak
39K UP
Sosyal Bilgiler Öğretmeni

Evet engeldir.

Çünkü Kapitalin canını iste parasını isteme. Tabi bu durumda devletsel ve kitlesel baskı yapılabilir bu oligarşik yapıya. Ancak oluşacak sonuçlar ilk başta direnç olacağıdır. Direncini kırmanız çok sürmez, bunu başarılı bir politika ile götürebilirsiniz. Ancak bu zaman da sektör küçülmeye gider, bu da işçi çıkarımına başlayacak haliyle işsizlik artacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Bakın, bu durumun en güzel örneği şu zamanda yaşanıyor. Tutturdular bir çip krizi. Çip yok diye. Ancak araç sektörü araç üretimi %50 düşürdü bu bilenen rakam. Çipten kaynaklı oluşsaydı bu durum emin olum başra ABD olmak üzere birçok ülke bunu fırsata çevirirdi ama kimse çevirmeye bile çalışmadı...

Bu durum kapitalin değil hükümetlerin başına patlar. Ve olan hükümete olur. Hükümet düşer. Yeni hükümet de bu kişilerinden; gerek mali yardım, gerek işsizliği düşürme gerek ise daha fazla vergi ve kazanç elde etme fikrine eninde sonunda girecektir.

Tüm Reklamları Kapat

Hal böyle olunca işin sürekliliği sürmez. Sistemin komple değişmesi lazım bu konuda da ümidim pek yok :)

Herkes çevrenin temizlenmesi konusunda hem fikir gibi de, kimse bu maliyeti ödemek istemiyor. Üretimi düşürmek de bir maliyet tabi. Veya temiz enerji ve üretime geçmek de keza öyle. Ve bunda ne kadarı tutarlı ve yeterli o konuda hem fikirlik yok.

Bu durumun oluşması için aslında ben birçok yol düşündüm ancak bir süre sonra kısır döngüye giriyorum.

Örneğin bu durumun oluşmasını engellemek için kitlesel eğitimin artmasını sağlamayı düşündüm. 21. Yy da koronaya inanmayan insanları görene kadar. Kaldı ki eğitseniz de karnınız açken doğayı düşünmezsiniz.

Tabi bu sırada sizin bu işleri yaparken kapitallerin sizin bu eğitiminize anti bir durum oluşturmazsı dahil değil. Bu sırada bir durum fark ettim. Ve buna "Marks Sendromu" adını verdim.

Hemen herkesin ismini bildiği ama içeriğini bilmediği Marx'ın o meşhur kitabı "Das Kapital" i okuduğunuzda Marx'ın yanıldığını düşünebilirsiniz. Ancak Marks o kitabı yazdığında işçi sınıfı günde 18 saate varan çalışma hayatı ile sadece karnını doyurabiliyordu. Şu an ise birçok yerde işçi sınıfının hayatı ve refahı kaybetmek istemeyecekleri seviyede. Yani kitabı okuması gereken işçiler iken kitabı okuyanlar patronları oldu. İşte "Marx Sendromu bu".

Ve onun haklı olduğunu görüp tedbir aldılar. Orta sınıfı oluşturdular ve işçilerin de çalışarak zenginleşenileceğini hatta serbest piyasa adı altında herkesin yatırım yapıp zengin olabileceği zırvalığını yaydılar.

Hala birçok dergi de işte Elon Musk'ın hayatını yazarlar. Nedeni, "Bak bu fakirdi çok çalıştı, battı ama zengin oldu" fikrini çıkarmak için. Ki oluştu da. Milyarda bir olan ihtimali en çok satanlar arasına soktular.

Tüm Reklamları Kapat

Adamlar ABD de Plastiğin Yasaklanmasını yasakladılar. Bizlere yalan attılar. Plasitiğin geri dönüştürülebileceğine inandık hepimiz. Hala küresel iklim değişikliğinin anti propagandaları var. Kirlettikleri denizleri temizlemiyorlar. Umurlarında değil. Hatta o kadar ki, petrol gemisi battığında temizliyor gibi yapıp temizlemedikleri yetmiyor gibi bunları da vergiden düşüyorlar ve yine ceplerinden ödemiyorlar.

Hatta aramızda kalsın, yaptığı yatırımları bile vergiden düşmekle kalmıyor yedikleri cezayı bile vergiden düşüyorlar. Hatta vergiden kaçmak için adamlara ödediği parayı bile, vergiden kaçıryorlae, vergi vermiyorlar.

Kısacası adam vergi vermemek için bu kadar uğraşıyor. Sonra verdiği vergiden de en çok faydalanan oluyor. Toplanan verginin yarısı bile ona ait değilken o vergiden yapılan yollarda en çok onun ticari araçları geçiyor. Onun kirlettiği suları, denizleri havayı yarısını o yarısını biz ödüyoruz. Hatta kendi paramızla bu düzeni koruyoruz.

Adamların kurduğu sistem bu. Buyrun size Kapital. Sistem ölene masraf kalana vergi veya müşteri diye bakıyor. Özgür olduğumuz için vergi ödetiyor. Aksi halde hastaneye bile sokmuyor.

Şimdi ben size sorayım. Siz kendinizi bir meyve bahçesinde düşünün. Bahçede işçileriniz var. Sizlere para kazandırıyorlar ve para kazanıyorlar. Daha sonrasında sizin evin çöplerini almanız için bin liralık masrafın 500 lirasını da aralarında toplayıp veriyorlar. Hiç seslerini çıkarmadan. Siz bu sistemi bozar mısınız ?

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close