Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Funny Science
Funny Science
44K UP
Üye 8 Ağustos 2 Cevap
3

Kovalent, iyonik ve metalik bağlar arasındaki temel farklar nelerdir?

363 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Sabri Küsüroğlu
Kimyager 14 Ağustos

Kimyasal bağlar, doğadaki maddelerin nasıl bir araya geldiğini ve bu maddelerin bize sunduğu özellikleri nasıl kazandığını anlamamıza yardımcı olur. Kovalent, iyonik ve metalik bağlar, bu bağ türlerinin en temel olanlarıdır. Bu bağların her biri, doğadaki maddelere farklı özellikler kazandırır. Bu bağların temel farklarını biraz daha anlaşılır bir dille inceleyelim.

Kovalent Bağlar: Paylaşmanın Gücü

Kovalent bağlar, atomlar arasındaki elektronların paylaşılmasıyla oluşur. Bu bağlar, genellikle iki ametal atomu arasında kurulur. Kovalent bağlarda atomlar, elektronlarını adeta ortak bir "havuz"da birleştirerek daha kararlı bir yapıya ulaşmaya çalışır. Örneğin, su molekülündeki () oksijen ve hidrojen atomları, elektronlarını paylaşarak bu kararlı yapıyı oluşturur. Kovalent bağlar, molekülleri bir arada tutar ve bu bağlar sayesinde, karbon bazlı hayat formları, organik moleküller oluşturabilir.

İyonik Bağlar: Elektron Alışverişi

İyonik bağlar, atomlar arasında elektron alışverişiyle meydana gelir. Bir atom, elektronu kaybedip pozitif yüklü bir iyon haline gelirken, diğer atom bu elektronu alır ve negatif yüklü bir iyon olur. Bu zıt yüklü iyonlar arasındaki çekim kuvveti, iyonik bağı oluşturur. Bu bağ genellikle bir metal ve bir ametal arasında gerçekleşir. Örneğin, sofra tuzu olarak bildiğimiz sodyum klorür () kristallerindeki sodyum ve klor atomları arasında bir iyonik bağ bulunur. İyonik bileşikler genellikle kristal yapılıdır ve su gibi çözücülerde kolayca çözünür.

Tüm Reklamları Kapat

Metalik Bağlar: Serbest Elektronların Dansı

Metalik bağlar, adeta bir elektron denizinin üzerinde yüzen metal atomlarıyla oluşur. Metal atomları arasındaki serbest elektronlar, bu atomları bir arada tutar ve metallerin birçok fiziksel özelliğini belirler. Elektronlar metalin içinde serbestçe dolaşabildiği için, metaller elektrik ve ısıyı iyi iletirler. Bu özellik, örneğin bakır () tellerin elektrik iletkeni olarak kullanılmasını sağlar. Ayrıca metalik bağlar, metallerin kolayca şekillendirilebilmesini ve parlaklık gibi karakteristik özelliklerini de belirler.

Sonuç: Farklı Bağlar, Farklı Özellikler

Bu bağlar, doğadaki maddelere farklı özellikler kazandırır. Kovalent bağlar sayesinde, su gibi hayati önem taşıyan moleküller oluşur. İyonik bağlar, tuz gibi kristal yapılar oluşturur ve metalik bağlar, metallerin iletkenlik ve işlenebilirlik gibi özelliklerini sağlar. Her bir bağ türü, kendine özgü bir dünyanın kapılarını aralar ve bu da kimyanın büyüleyici dünyasını daha da ilginç kılar.[1][2][3]

Kaynaklar

  1. T. L. Brown. Chemistry: The Central Science. ISBN: 9780130669971. Yayınevi: Prentice Hall.
  2. D. W. Oxtoby. (2016). Principles Of Modern Chemistry. ISBN: 9781305079113. Yayınevi: Cengage AU.
  3. R. H. Petrucci, et al. General Chemistry: Principles And Modern Applications. ISBN: 9780131493308.
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Gezgin
Ufuk Gezgin
26K UP
Lise öğrencisiyim bilim meraklisiyim 8 Ağustos

Kovalent bağ 2 ametal arasında oluşan bağdır ve güçlü bir etkileşim türüdür. Kendi içerisinde 2 ye ayrılır.

KOVALENT BAĞ=Ametal+Ametal

1)APOLAR KOVALENT BAĞI:Aynı cins ametallerden oluşan bağdır. Sadece C ve H den oluşan bağlarda apolardır. Örneğin;O2,CH4,N2,S2,Cl2 vb.

Tüm Reklamları Kapat

2)POLAR KOVALENT BAĞI:Farklı cins atomlardan oluşan bağdır. Örneğin;SO2,N2O5,C2O6vb.

İyonik bağlar ise bir metal ve bir ametalden oluşmuş bağlardır. güçlü bir etkileşimdir .Ve burda elektron alıp vermeye bağlı olarak Lewis formülleri vardır .

İYONİK BAĞ=Metal+Ametal

Örneğin şimdi bir iyonik bağ olan MgO2 ye bakalım.(Mg=12,O=16)

Tüm Reklamları Kapat

1-öncelikle bu elementleri elektron katmanlarına ayıralım.

Mg=2)8)2

O=2)8)6

Magnezyum metal olduğu için son yörüngesindeki elektronu ametale aktarır. Son yörüngesinde 2 elektron olduğu için üzerine -2 yazılır ametllar ise elektron alarak son yörüngesindeki elektronu 8 e tamamlamak ister. Oksijen ametal olup son yörüngesinde 6 elektron bulundurduğu için bunu 8 e tamamlaması için 2 elektrona ihtiyacı vardır bu sebeple üzerine +2 yazılır.

-2. +2

Mg. O

Olur Lewis formülleri ile noktalarda koyulup bağlar tamamlanır.

Son olarak metalik bağ ise 2 metal arası olan bağdır güçlü bir etkileşimdir. bu bağlarda aynı iyonik bağlar gibi Lewis formülleri ile yapılır. Örneğin MgCa3,Zn2Al3,Sn3Cr vb.

METALİK BAĞ= Metal+Metal

İçlerindeki en büyük farklara bakacak olursak;

Tüm Reklamları Kapat

Kovalent bağlar 2 ametal arasında olurken iyonik bağlar 1 metal ve 1 ametal arasında olur. Metalik bağlar ise 2 Metal arasında olur.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close