Maria Feychting, Bill Österlund ve Anders Ahlbom tarafından yazılan ve sonrasında birçok makalede desteklenen sonuçlara göre gerçekten de görme engelli insanlarda kanser riski daha düşük. Makalelere göre de bunun nedeni hipofiz bezinden salgılanan melatonin isimli hormon. Melatonin ağırlıklı olarak uykuda salgılanır. Bu hormonun biyolojik saatimizi düzenlemek ve vücudun biyoritmini düzenlemek gibi birkaç görevi bulunur. Bunun yanında bağışıklık sistemini destekler.
Melatonin hormonu karanlıkta ve ağırlıklı olarak uykuda salgılanır. Uyduğunuz ortam ne kadar karanlık olursa melatonin salgınız da o kadar sağlıklı olur.
Yapılan bazı araştırmaların gösterdiği üzere gece vardiyasında çalışan insanlarda bazı kanser türlerinin görülme sıklığı daha fazladır. Yukarıda bahsettiğim üzere melatonin hormonu bağışıklık sistemini güçlendirici nitelikte bir hormon. Üstüne basmakta fayda var melatonin karanlıkta salgılanan bir hormon.
Eğer melatoninin ne olduğunu, bağışıklık sistemiyle nasıl bir bağının bulunduğunu ifade edebilmişsem, az önce anlattıklarımın görme engellilerle nasıl bir bağının bulunduğuna bakalım.
Üstüne basarak söylediğim gibi melatonin ağırlıklı olarak karanlıkta salgılanır. Düşünürseniz tam görme engelliler ışığı dahi algılayamazlar. Bu tamamen karanlıkta yaşamaları demektir. Bu durumda normal bir insana göre melatonin salgıları daha fazladır. Bağışıklık sistemleri de buna istinaden daha güçlüdür. Eğer daha detaylı bir yazı isterseniz kaynakçaya bakabilirsiniz (ingilizce).
Umarım sorunuza cevap olabilmişimdir. Bilimle kalın.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Körler Daha Mı Az Kanser Olur? Pdf (Ingilizce). (17 Eylül 2019). Alındığı Tarih: 17 Eylül 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı