Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Bixoss Trading
Üye 10 Eylül
1

korku, endişe ve stres bilimsel olarak seviyeleri ölçülebilir mi? çok korktum derken ne kadar korkmuş olabilir?

296 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
Akademik veya güvenilir kaynaklar sunulmamıştır.
1
Samet Yöndem
öğrenci 10 Eylül

Merhaba. Kortizol hormonu ile doğrudan bağlıdır ve bu hormonun vücuttaki değeri ölçülebilir.

Kortizol Nedir?

Kortizol, vücutta böbrek üstü bezlerinde doğal olarak üretilen ve vücudun strese verdiği tepkiyi düzenleyen bir steroid hormonudur. Heyecan, korku ve stres yaşandığında kortizol hormonu vücuda uyum sağlamasından ötürü stres tepkisindeki rolü nedeniyle de stres hormonu olarak da bilinir.

Tüm Reklamları Kapat

Beyinde hipofiz hormonunca salgılanan ACTH dediğimiz uyarıcı hormonun kontrolündedir. Vücutta salgılanması düz bir çizgi gibi değildir. Hayatın akışına uyum sağlamaktadır. Vücutta heyecan arttığında artmakta, uyuduğunda uyumakta, stresliyken stres olmaktadır. Vücuttaki alarm durumunun habercisidir.

Kortizol Hormonu Testi Var mıdır ?

Kortizol değerlerinin ölçülmesi kan, idrar ve tükürük örneklerinden alınan testlerle belirlenmektedir.[1]

Kaynaklar

  1. Belirtilmemiş. Kortizol Nedir?. Alındığı Tarih: 11 Eylül 2024. Alındığı Yer: memorial | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 10 Eylül

Kesinlikle. Örneğin stresli olduğumuzda vücudumuz kortizol salgılar ve bu hormon seviyeleri ölçülerek stres düzeyimiz belirlenebilir. Aynı şekilde kalp atış hızımız, kan basıncımız, hatta ter bezlerimizin aktivitesi bile korku ve endişe durumunda değişiklik gösterir ve bu da ölçülebilir.

Birisi "çok korktum" dediğinde, bu sadece sözde kalmaz. Vücudunda fırtınalar kopar. Kalp deli gibi atar, stres hormonu kortizol seviyesi fırlar ve beyindeki amigdala bölgesi adeta alarm verir. Hatta anksiyete bozukluğu olan kişilerin beyinlerindeki korku devreleri daha aktiftir yani "çok korktum" dediklerinde gerçekten de öyle hissederler ciddi anlamda.[1][2][3]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. A. Wonghempoom, et al. (2023). Physiological Stress Responses To Fear And Anxiety In A Height Change Experiment Among Non-Labor Teenagers. Safety, sf: 19. doi: 10.3390/safety9020019. | Arşiv Bağlantısı
  2. News Center. Stanford Study Finds Stronger One-Way Fear Signals In Brains Of Anxious Kids. (8 Eylül 2015). Alındığı Tarih: 10 Eylül 2024. Alındığı Yer: News Center | Arşiv Bağlantısı
  3. K. L. Jansen, et al. (2013). Anxiety And Its Measurement. Encyclopedia of Behavioral Medicine, sf: 111-117. doi: 10.1007/978-1-4419-1005-9_938. | Arşiv Bağlantısı
4
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close