Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Jordi Elterminatourus
Üye 1 Haziran 2023
9

Kontrollü bir alanda, sıcaklığı 1 milyon yılda kademeli olarak 150 santigrat dereceye yükseltirsek bu sıcaklığa dayanabilen insanlar evrimleşir mi?

766 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 1 Haziran 2023

90 derecelere kadar evet, 150 dereceye kadar muhtemelen hayır.

Eğer yeterince büyük ve çeşitli bir insan popülasyonu varsa ve sıcaklık da yeterince yavaş artıyorsa, ortalama sıcaklıklar arttıkça bir noktadan sonra ortalama bir insanın dayanabileceği maksimum sıcaklık sınırı aşılırdı. Bu noktada birçok insan ölmeye başlardı, ama bazı insanlar diğerlerine göre genetik varyasyon nedeniyle daha yüksek sıcaklıklara dirençli olacağı için (bu, ortalamada 2-3 derece bile olsa), bunlar daha kolay hayatta kalır ve daha kolay ürerlerdi.

Bunların çocukları da belli bir varyasyon aralığında doğardı: Kimi ebeveynlerinden daha düşük sıcaklıklara dayanabilirdi (bunlar kısa sürede ölürdü), çoğu ebeveynleriyle aynı sıcaklıklara dayanabilirdi, bir kısmıysa ebeveynlerinden daha yüksek sıcaklıklara dayanabilirdi (genetik böyle çalışıyor). Bu daha yüksek sıcaklıklara dayanabilenler ebeveynlerinden de daha rahat hayatta kalır ve daha kolay ürerlerdi. Böylece onlar gelecek nesle kendilerine benzer daha çok yavru bırakırdı, ama onların da bir kısmı kendilerinden bile yüksek sıcaklıklara dirençli olurdu. Bu sayede ortalama sıcaklık direnci kademeli olarak artardı.

Tüm Reklamları Kapat

Tabii belli bir fiziksel, kimyasal veya biyolojik sınıra dayanana kadar:

  • Fiziksel bir sınır, suyun kaynama sıcaklığı... Vücudumuzun %60 kadarı su olduğundan, bunun sıvı olarak kalamadığı noktanın ötesine evrimleşmemiz muhtemelen imkansız (en azından şu anda bildiğimiz canlılık tipleri dahilinde).
  • Kimyasal bir sınır, bu sıcaklık direncini sağlayan moleküler mekanizmaların sınırına dayanmak olabilir mesela. O noktadan sonra, evrimleşecek hiçbir moleküler mekanizma ek bir sıcaklık direnci sağlayamaz. Bu, 90 dereceden erken bile devreye girebilir (ama bazı arkelerin bundan yüksek sıcaklıklarda hayatta kalabildiğini hatırlamak gerek, tabii bunların tek hücreli olduklarını da...)
  • Biyolojik bir sınır, popülasyon içinde yeterli çeşitlilik olmaması olabilir. Eğer çeşitlilik yoksa, başta tarif ettiğimiz seçilim hiçbir şey üretemez. Dolayısıyla önce çeşitlilik yeterli olacak, sonra o çeşitlilik içerisinde çevresel baskı nedeniyle seçilim olacak.

Tabii çok daha detaylı bir analiz yapılabilir ama bu, genel düşünce silsilesini gösterecektir.

38
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ertuğrul Genç
Evrimci 1 Haziran 2023

Bu sorunun kesin bir cevabı yok, çünkü insanların sıcaklığa uyum sağlama yeteneği birçok faktöre bağlıdır. Örneğin; genetik, fizyolojik, davranışsal ve kültürel faktörler insanların sıcaklığa uyum sağlamasını etkileyebilir. Ayrıca sıcaklığın yükselmesiyle birlikte diğer çevresel faktörlerin de değişeceği varsayılmalıdır. Örneğin; nem, yağış, ışık, su, toprak ve iklim gibi faktörler de canlıların yaşamını etkiler. Bu nedenle sıcaklığa uyum sağlayan insanlar evrimleşebilir, ancak bunun için çok uzun bir zaman gerekebilir ve bu süreçte diğer canlılarla da etkileşim içinde olacaklardır. Bu da uyum sağlama şansını arttırabilir ya da azaltabilir. Bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close