Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Enes Kayhan
Enes Kayhan
3,361 UP
Üye
5

Kodlar nasıl çalışıyor?

bilgisayardan cep telefonuna her şeyi belli bir düzende çalıştıran algoritmaları işleyen analiz eden ve sonucunda yazıldığı doğrultuda çalışan kodlar nasıl çalışıyor mesela en temel kod olan 1 ve 0 lı kodlar ne yapacaklarını nereden biliyorlar ve ilk kod nasıl yazıldı sonuçta daha kodlar yokken onu kodlayacak cihaz nasıl çalıştı
1,470 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Utku Ayaz Akkaş
Utku Ayaz Akkaş
2,619 UP
Bilgisayar mühendisliği okuyorum.

0 ve 1 sayıları ne anlama geliyor?

0 ve 1 sayıları, 2'lik sayma sisteminden geliyor. Günlük hayatımızda 10'luk sistem kullanıyoruz. yani [0,10) aralığında her sayıyı bir basamakla ifade ediyoruz. Her basamak 10n şeklinde ifade edilir buna göre: 1234 sayısında 4 sayısının n değeri 0, 1 sayısının ise n değeri 3'tür. Yani eder. 2'lik sayma sisteminde ise 1'den sonraki rakamlar yoktur. Yani 1111 sayısı eder.

Yazılar nasıl belirtiliyor?

Yazıları belirtmek için ASCII sistemi kullanılıyor. Bu sistemde her karakter bir sayıya karşılık geliyor. Buradan değer tablosuna ulaşabilirsiniz. ASCII tablosu sadece yazıları değil aynı zamanda talimatları da tutar.

Sonuç

Bilgisayar 0 ve 1'leri nasıl kullanacağına talimatları sayesinde karar veriyor. Bu talimatları ise tekrar 0 ve 1 formatında alıyor. Sonuç olarak ise baktığımızda C programlama dilindeki tek satırlık kod, makine dilinde (1 ve 0'lar) onlarca satıra eşit olabiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Fazladan Okuma

https://bilgisayarkavramlari.com/2009/06/27/turing-makinesi-turing-machine/

https://en.wikipedia.org/wiki/Machine_code

140 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Alper Alp
Alper Alp
6K UP
Lise bilgisayar bölümü öğrencisiyim

Dediğin sorulara cevap verebilmek için önce en eskiye bilgisayar biliminin doğuşuna yani yarı iletkenlerin keşfine gitmemiz lazım. Yarı iletkenlerin keşfi ile beraberinde gelen yeni devre elemanlarında biri olan transistör devre içinde fiziksel bir işlem olmadan devrelerde anahtar görevi görebiliyorlardı. Günümüzde de yaygınca kullanılan 1 ve 0 sayıları ise elektriğin durumunu belirtmek için kullanılır ve her bir sayı 1 bite tekabül eder . Elektrik, bilgi, sinyal vardır yada yoktur. Transistörler ise bu elektrik sinyallerini manipüle etmek ve istendiğinde veya belirli şartlar altında değiştirmek için kullanılıyorlardı. Birden fazla transistörün bir araya gelmesinden mantık kapıları(logic gates) ortaya çıktı. Mantık kapıları ile "ve, veya, ise" gibi mantıksal ifadeleri bitler ile hesaplayabiliyor ve bir sonuç elde edilebiliyordu. Bu mantık kapıların belirlenen koşullara göre kullanılmasından bir taraftan toplama, çıkarma, çarpma, bölme gibi daha karmaşık hesaplamaları yapmak için ALU adı verilen "arithmetic logic unit" ve diğer bir taraftan bilgiyi sürekli bir elektrik akımı altında depolayabilen, değiştirebilen en basit devre örneği olan SR Latch ortaya çıktı. Bu yeni yapıların gelişmesiyle beraber ALU'lar ve Depolama üniteleri daha kompakt hale gelerek mikro işlemciler ortaya çıktı. Bu mikro işlemcilerin içine elektronik olarak program yüklenebiliyordu bu programlar Assembly dili dediğimiz makine dili yani 1 ve 0 ların bir üst katmanı halinde düşünülebilir. Aslında tüm programlama dilleri tasarladığınız programı bir makine koduna dönüştürmeden önce Assembly yönergelerine çevirir. Bu Assembly yönergeleri mikro işlemciye yüklendikten sonra mikro işlemci verilen yönergeler ve girişler ile işlemini devam ettirebiliyordu. Başta söylediğim gibi ALU , Depolama türleri ve bir çok karmaşık devre yapıları geliştirilerek günümüzdeki bilgisayarlarımızda yerlerini aldılar.

Umarım yararlı olmuştur. Eğer bu konulara ilgiliysen önerebileceğim iki çok iyi youtube kanalı var:

Sebastian Lague:

Tüm Reklamları Kapat

https://www.youtube.com/channel/UCmtyQOKKmrMVaKuRXz02jbQ

Ben Eater:

https://www.youtube.com/c/BenEater

440 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Wikipedia. (8 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 8 Ocak 2022. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  2. Wikibooks. Wikibooks. (8 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 8 Ocak 2022. Alındığı Yer: Wikibooks | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close