Araştırma yapmana gerek yok, çünkü Kleopatra aslen Makedonyalı'dır. Makedonya'da siyahilerin olmadığını biliyoruz kaldı ki, Kleopatra'nın soyunun nereden geldiği de bellidir.
Netflix gibi, amaçları para kazanmak olan bir platformun, bırakın drama dizisini, belgeselde bile Kleopatra'yı siyahi olarak göstermesi bunun doğru olduğu anlamına gelmez. Sanırım Mısır'dan Netflix'e dava açıldı bu yüzden.
Şu bir gerçek ki, Amerika'da ırkçılık had safhada ve siyahilerin artık Hollywood üzerinde de etkileri var. Bu etki bazen çok saçma sonuçlar doğurabiliyor işte.
Kleopatra'nın görünüşünün modern rekonstrüksiyonları, başta güvenilir kaynak materyal eksikliği dolayısıyla problemli olmaya mahkumdur. Günümüze ulaşan tasvirler az sayıda ve genellikle stilize edilmişken, yazılı açıklamalar belirsizdir ve fiziksel özelliklerinden çok, karizmasına odaklanmaktadır.
Kleopatra'nın modern medyadaki, özellikle de filmlerdeki tasviri büyük ölçüde Batı'nın güzellik ideallerine bağlı kalmıştır. Elizabeth Taylor'ın 1963 yapımı filmdeki Kleopatra tasviri belki de en ikonik örnektir. Bu temsil, görsel olarak çekici olsa da, Kleopatra'nın baştan çıkarıcı bir kadın olduğu imajını sürdürmekte ve onun siyasi başarılarını ve kişisel hünerlerini gölgelemektedir.
Son yıllarda adli antropologlar ve dijital sanatçılar, Kleopatra'nın gerçeğe yakın rekonstrüksiyonlarını oluşturmak için sikkeleri ve sanatsal tasvirleri temel olarak kullandılar. Ancak bu yorumlar da kesin kanıtlardan ziyade sanatsal izlenimlere dayandığı için büyük ölçüde spekülatiftir.
Tüm Reklamları Kapat
Dahası, güzellik fikri özneldir ve farklı kültürler ve dönemler arasında değişkenlik gösterir. Ptolemaios Mısır'ında güzel olarak kabul edilen şey modern güzellik standartlarıyla uyuşmayabilir. Dolayısıyla Kleopatra'nın çekiciliğini çağdaş standartlara göre değerlendirmek tartışmalı ve potansiyel olarak anakronik bir çabadır.
Kleopatra'nın MÖ 35 civarından kalma bir büstü.
Kleopatra'nın babası Mısır firavunu XII. Ptolemaios. Kıbrıs'ta doğduğu düşünülüyor. Büyük İskender'in silah arkadaşlarından 1. Ptolemy'nin soyundan geliyor.
Kleopatra'nın annesinin kim olduğu kesin değil. Bu da tahminleri zorlaştırıyor. Muhtemelen 5. Kleopatra'nın kızı.
Şu anda literatürdeki genel kanı, Kleopatra'nın Makedon Yunanı olduğu ve soyunda bir miktar Perslilik de olduğu yönünde (spesifik olarak Soğdya ve İran). Ancak popüler belgesellerin de konu edindiği gibi, Kleopatra'nın siyahi, hatta kısmen Yahudi olabileceğini iddia edenler de var; ancak bunlar daha azınlıktalar.
Tüm Reklamları Kapat
Şahsen bunun tam olarak ne önemi var bilmiyorum; modern ideolojik kavgaların saçma bir cephesi gibi gözüküyor. Yani tarihçiler ve soybilimciler arasında tartışılabilir elbet ama sıradan vatandaş için Kleopatra'nın derisinin renginin nasıl bir önemi var çözebilmiş değilim. O dönemki krallıklar o kadar karışık soylara sahipler ki, belli bir aile bir şekilde gözükürken, evlilik ve yapılan çocuklara bağlı olarak 1-2 nesil sonrası bambaşka gözükebilir.
Düşünsenize: Kleopatra'nın babası, karılarından birinin önce annesiyle evleniyor, sonra onun kızıyla evleniyor mesela. Bir diğeri gidip her memleketten eş alıyor ve çocuklar yapıyor. O çocuklar birbirleriyle evleniyorlar. Böyle bir çağdan bahsediyoruz. Bu düğümü DNA olmadan çözmek çok çok zor ve dediğim gibi, sıradan bir vatandaş için önemi gerçekten çok düşük. Yani mesela karadeliklerin neden o şekilde değil de bu şekilde olduğunu öğrenmek bile, uzaya ve var oluşa dair bir şeyler öğretebilir; ama Kleopatra'nın derisinin RGB kodunu bilmenin bir insana katabileceği tek 1 tane şey yok.
323 görüntülenme
35
Şikayet
Et
Mantık Hatası
0
Paylaş
Alıntıla
Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Giriş Yap ve Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz
denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından
yayınlanan
makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru
olup
olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu
platformda
yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti
etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla
işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla
platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim
Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç
katın.
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Evrim Ağacı'nın bilimi yaymasına destek olur musunuz?
Bu yıl sayfamızda gezdiniz.
Türkiye'nin en büyük popüler bilim arşivi Evrim Ağacı, sadece sizlerin destekleriyle ayakta duruyor! Bizim arkamızda milyarderler, devletler veya uluslararası örgütler yok. Sizin gibi bilimseverler ve onların kolektif desteği var! Siz de Evrim Ağacı'na destek olun, bilimin sesini daha uzaklara taşıyalım!' Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz
arasına şimdi katılın.
“Bomba projesi bittikten sonra Los Alamos'ta çılgın eğlenceler başladı. Sürekli partiden partiye koşturuyorduk. Bir jipin arkasına binmiş, davul çalıyordum. Ama hatırlıyorum, bir kişi, Bob Wilson, oturmuş kara kara düşünüyordu. ''Neden böyle kara kara düşünüyorsun '' diye sordum. ''Biz çok korkunç bir şey yaptık.'' ''Fakat bunu başlatan sendin... Bizi işin içine sokan da sendin'' dedim.” Richard Feynman
Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?
Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen
desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu.
Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda
avantajından
biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak
reklamların %100'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı
zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş
yapmanızı tavsiye ederiz).