Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Cemal Gül
Cemal Gül
51K UP
Üye 19 Kasım 2023 1 Cevap
7

Klasik iktisadi yaklaşıma göre genel ekonomik denge nasıl oluşur?

404 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Siyasal Bilgiler Fakültesi lisans öğrencisiyim. 5 Aralık 2023

Serbest Piyasa:

Klasik iktisadi düşünceye göre, serbest piyasa ekonomisi en etkili ve adil ekonomik sistemdir. Fiyatlar, arz ve talep dengesiyle belirlenir.

Klasikler, piyasadaki rekabetin, mal ve hizmetlerin en verimli bir şekilde üretilmesini ve dağıtılmasını sağlayacağını savunurlar.

Tüm Reklamları Kapat

Fiyat Mekanizması:

Fiyatlar, piyasada arz ve talep dengesi ile belirlenir. Mal ve hizmetlere olan talep ile bu mal ve hizmetlerin arzı arasındaki denge, fiyatların oluşumunu sağlar.

Fiyatlar, tüketicilerin ve üreticilerin ekonomik kararlarını yönlendiren bir sinyal olarak işlev görür.

Esnek Faktör Piyasaları:

Tüm Reklamları Kapat

Klasik iktisat, faktör piyasalarının (işgücü, sermaye, toprak) esnek olmasını ve rekabetin bu piyasalarda serbestçe çalışmasını savunur.

Faktör piyasalarındaki esneklik, ekonomik değişikliklere hızlı ve etkili bir şekilde uyum sağlamayı mümkün kılar.

Optimal Kullanım:

Klasik iktisadi düşünceye göre, piyasaların serbest bırakılması ve rekabetin teşvik edilmesi, ekonomik kaynakların en verimli şekilde kullanılmasını sağlar.

Her kaynak, alternatif kullanım yolları arasında en yüksek getiri sağlayan şekilde kullanılır.

Ekonomik Dengenin Kendiliğinden Sağlanması:

Klasik iktisat, ekonomik dengeye ulaşmanın ve korumanın genellikle kendi kendine gerçekleşeceğini savunur. Piyasaların serbest çalışması, ekonomik dengenin otomatik olarak sağlanacağına inanılır.

Keynesyen iktisatçılar tarafından karşı çıkılan ''Görünmez El''in kısa vadede de uzun vadede de piyasayı dengeye getireceğine inanmaktadırlar.

13
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close