Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Turgay Aydın
Turgay Aydın
33K UP
Üye
3

Kıtaların eskiden ne konumda oldukları nasıl bilinebiliyor?

Mesela Pangea'nın bir zamanlar olduğunu nereden biliyoruz?
2,274 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ahmet Özkaya
Coğrafya Öğretmeni - Yazar

Bilimsel bilgi sürekli değişiklik gösterebilmektedir. Bugün levha teknoniği kuramı, yer bilimlerindeki olayları açıklamada ve elde edilen gözlemler sonucunda en iyisi denilebilir. Ancak gelecekte neler olacağını kesin olarak bilemeyiz. Ayrıca Pangea'dan öncede kıtalar vardır. Bkz: Nuna.

Kıtaların daha önceki zamanlarda tek halde olduğu ile ilgili elimizdeki en güçlü kanıtlardan birtanesi levha tektoniğidir.Eğer levha teknoği kuramı olmasaydı bu durum açıklamak mümkün olamazdı. Pangea kıtası ikiye ayrılmaktadır. Kuzey tarafı 'Laurasia' güney tarafı ise Gondvana'dır. Laurasi'nın ayrılması ile Kuzey Amerika, Asya ve Avrupa meydana gelmiştir. Gondvana'nın ayrılmasıyla ise Güney Amerika, Antartika, Avustralya ve Afrika meydana gelmiştir. Kıtaların ayrılması ile ilgili çeşitli kanıtlar mevcuttur. Bu yazıda Güney Amerika'nın doğusu ile Afrika'nın batısını ele alacağız. Öncelikle Güney Amerika ve Afrika kıtalarının haritada birleştirdiğinizde bir uyum görüceksiniz. Ayırca her iki kıtanın ayrıldığı bölgelerde jeolojik acıdan çok büyük benzerlikler ihtiva etmektedir. Diğer bir durum ise bulunan fosillerin aynı ve benzer olarak bulunmasıdır. Hem hayvan hem bitki fosilleri buna iyi bir örnektir. Yapılan yaşlandırmalar sonucuda her iki kıtanın yaşları aynı ve birbirine çok yakın olarak çıkmaktadır. Yukarıda anlatılan hususlar diğer kıtalar içinde geçerlidir. Ayrıca gelişen teknoloji sayesinde kıtaların hangi yöne ve hangi hızla hareket ettiği artık tespit edilebiliyor. En güçlü kanıtlardan bir tanesi ise Atlantik Okyanusu Sırtıdır. Magma'da konveksiyonel akıntılar sonucu yerkabuğu kütleleri hareket etmekte ve ayrılan bölgede yeni bir kabuk meydana gelmektedir. Yapılan yaşlandırmalar sonucu ise okyanus ortası sırtında  uzaklaştıkça kayaçları yaşı artmakta tersi durumda ise azalmaktadır. Aşağıya kaynak koyuyorum. Levha Tektoniğinin kanıtlarını orada bulabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

1,015 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Levha Tektoniği . (10 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 10 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close