Bilimsel bilgi sürekli değişiklik gösterebilmektedir. Bugün levha teknoniği kuramı, yer bilimlerindeki olayları açıklamada ve elde edilen gözlemler sonucunda en iyisi denilebilir. Ancak gelecekte neler olacağını kesin olarak bilemeyiz. Ayrıca Pangea'dan öncede kıtalar vardır. Bkz: Nuna.
Kıtaların daha önceki zamanlarda tek halde olduğu ile ilgili elimizdeki en güçlü kanıtlardan birtanesi levha tektoniğidir.Eğer levha teknoği kuramı olmasaydı bu durum açıklamak mümkün olamazdı. Pangea kıtası ikiye ayrılmaktadır. Kuzey tarafı 'Laurasia' güney tarafı ise Gondvana'dır. Laurasi'nın ayrılması ile Kuzey Amerika, Asya ve Avrupa meydana gelmiştir. Gondvana'nın ayrılmasıyla ise Güney Amerika, Antartika, Avustralya ve Afrika meydana gelmiştir. Kıtaların ayrılması ile ilgili çeşitli kanıtlar mevcuttur. Bu yazıda Güney Amerika'nın doğusu ile Afrika'nın batısını ele alacağız. Öncelikle Güney Amerika ve Afrika kıtalarının haritada birleştirdiğinizde bir uyum görüceksiniz. Ayırca her iki kıtanın ayrıldığı bölgelerde jeolojik acıdan çok büyük benzerlikler ihtiva etmektedir. Diğer bir durum ise bulunan fosillerin aynı ve benzer olarak bulunmasıdır. Hem hayvan hem bitki fosilleri buna iyi bir örnektir. Yapılan yaşlandırmalar sonucuda her iki kıtanın yaşları aynı ve birbirine çok yakın olarak çıkmaktadır. Yukarıda anlatılan hususlar diğer kıtalar içinde geçerlidir. Ayrıca gelişen teknoloji sayesinde kıtaların hangi yöne ve hangi hızla hareket ettiği artık tespit edilebiliyor. En güçlü kanıtlardan bir tanesi ise Atlantik Okyanusu Sırtıdır. Magma'da konveksiyonel akıntılar sonucu yerkabuğu kütleleri hareket etmekte ve ayrılan bölgede yeni bir kabuk meydana gelmektedir. Yapılan yaşlandırmalar sonucu ise okyanus ortası sırtında uzaklaştıkça kayaçları yaşı artmakta tersi durumda ise azalmaktadır. Aşağıya kaynak koyuyorum. Levha Tektoniğinin kanıtlarını orada bulabilirsiniz.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Levha Tektoniği . (10 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 10 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı