Aslında hayır, sadece kısa boylu bireyler uzun boylulara kıyasla daha dayanıklılardır. Sebebi ise uzuvların kısalığından gelmektedir, yani kemikleri basınca daha dayanıklıdır. Yani güç açısından bakacak olursanız (aynı zamanda powerlifting açısından) kim kendi kilosunun daha yüksek katını kaldırıyorsa o daha güçlüdür. Daha yüksek ağırlık kaldırmaları gibi bir durum yok. Naim Süleymanoğlu ve diğer meşhur haltercilerin boy kısalığının olması belki insanları bu yanılgıya düşürebilir. Bu da bir nevi adaptasyondur, haltere başlayan kişinin omurgası fazla basınç görür ve vücut bu şekilde tepki verir. Kısa boylu kişiler de dayanıklı olacaklarından haltere yönlendirilebilirler. Konudan fazla uzaklaşmadan bir örnekle kapatalım:
A kişisi 120 kg uzun boylu bir sporcu, B kişisi ise 70 kg kısa boylu sporcu olsun ve bunları karşılaştıralım.
-) A kişisi 250 kg deadlift yaparsa kendi kilosunun 2,0833... katını kaldırmış olur.
-) B kişisinin A'dan daha güçlü olması için (powerlifting standartlarında) 146,3 kg'yi yerden söküp kitlemesi yeterlidir. Bu da kendi kilosunun 2,09 katına tekabül eder.
Son olarak eklemek gerek ki spora yeni başlayan bireyler arasında kısa insanlar daha hızlı gelişeceklerinden de "kısa insanlar daha güçlü" yanılgısı düşünülebilir. Doğrusu ise şöyledir: "Kısa insanlar daha hızlı güçlenir."[1]
Kaynaklar
- F.Kaya. Deadlift Nasıl Yapılır ?. Alındığı Tarih: 14 Şubat 2024. Alındığı Yer: Ağırsağlam | Arşiv Bağlantısı