Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

Kelebeklerin kanatları veya vücutlarındaki yılan kafasını andıran şekil ve desenler nasıl evrimleşmiş olabilir?

307 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Bahadır Gürel
Astronom

20 bin çeşit kelebek var ve ömürleri de ortalama bir ay civarında (yumurta, larva, koza, kelebek). Kelebeklerin ataları 45 milyon yıl öncesine uzanıyor. Dünyada milyarlarca kelebek olduğu ve mevsimsel olarak her ay yeni nesiller ortaya çıktığına göre, evrim mekanizmasını fenotipik olarak gözlemek açısından kelebekler açık hava laboratuvarı sayılır. Ancak sadece renk ve desenleri için toplamak değil, renk ve desenlerinin coğrafyasıyla, iklimiyle, av ve avcılarıyla, eşeysel davranışlarıyla ilişkisini de araştırmak gerekir.

Kelebeklerin renk ve desenlerinde eğer doğal ve cinsel seçilim olmasaydı, yani Hardy-Weinberg dengesi olsaydı, büyük ihitmalle bu kadar tür oluşmaz, renk ve desenleri de rastgele renk, parlaklık ve şekillerde olurdu. Bir bakıma evcil kedilerin görünümlerine benzerdi. Ancak dikkatli bir gözlemci, renk, parlaklık ve desenlerin rastgele olmadığını, katı bir şekilde nesilden nesle aktarıldığını, bunun arkasında sert bir seçilim baskısı olduğunu kolayca görebilir. Hatta, buna kanat büyüklüğünü bile dahil edebilirsiniz. Gösterişli kelebeklerde büyük kanatlar havada yem olmalarını zorlaştırıyor, az hasarla avcılardan kurtulabiliyorlar.

Tüm Reklamları Kapat

Renk, parlaklık ve desenleri neler belirliyor:

  1. Dişi kelebeklerin tercihleri (ki bu güzellik tercihleri, insanların ilkel güzellik anlayışlarıyla paralel)
  2. Benzeme: rastgele ortaya çıkan renk-desen farkları hayatta kalmayı arttırıyorsa, yeni nesillere aktarılıyor. Özellikle farkı yaratanlar erkekler oluyor. Çünkü dişiye seçilme baskısı, erkek kelebeklerin değişkenliğini arttırıyor. Dişiler daha çok atasal yapıyı korurken, erkeklerin türleşmeyi belirlediği görülebilir. Avantaj sağlayan seçilimler zamanla dişilere aktarılıyor (bu mekanizma alel, genom, heterozigot ve homozigot yapıların anlaşılmasıyla açıklık kazanır). Örneğin, kuşlar tarafından tadı kötü bulunan ve tercih edilmeyen kelebek türleri var. Tadı lezzetli olan kelebek türlerinin renk ve desenlerinde tadı kötü olanlara benzeme durumu tipik bir örnektir. Renk ve desenlerin doğadaki bir yapıya tesadüfen uyum göstermesi ve kelebeğin hayatta kalması, evrim mekanizmasının itici gücü.

Bu mekanizmayı yol tarifi verir gibi anlatacak kimseyi bulamazsınız. Çünkü türleşmeyi baştan sona izlemediğiniz sürece, bunca etken faktörün bileşkesini yorumlamak pek olası değil.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close