Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Kediler nasıl bu kadar esnek olabiliyor?

341 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mert Karagözoğlu
Çevirmen

Kediler doğada vahşi predatörler olarak yaşayan hayvanlardır. Bu hayvanların başarılı olabilmesi için hızlı, güçlü ve esnek olmaları gerekir. Bir kedi, oturur bir pozisyondan kendi uzunluğununun dokuz katı yüksekliğe kadar zıplayabilir; omuz ve göğüslerini daraltarak içine girilmesi hiç mümkün görünmeyen dar alanlara girebilir; havadayken bir göz kırpması kadar sürede kendilerini doğrultabilir ve avlarının peşinde yönlerini ani şekilde değiştirebilirler.

Kediler diğer birçok hayvana kıyasla esnek omurgalarını ve vücutlarını daha fazla bükebilmektedir. Bir ipe dizili bobinlere benzeyen kedi omurgaları oldukça esnek bir şekilde birbirine bağlanmıştır ve aralarında elastik tampon diskleri bulunur. Bu esnek sistem kedilere şık ve zarıf akrobatik hareketler yapabilme kabiliyetini vermenin yanında koşu hızlarına da katkıda bulunur. Kediler koşabilecekleri en yüksek hıza (45 km/s) ulaşabilmek için sırt kısımlarını düzenli şekilde uzatıp sıkarak adım aralıklarını uzatır. Bu hareket sırasında kediler en yüksek uzunluklarına ulaşır ve attıkları her adımla vücut uzunluklarının hemen hemen üç katı mesafe kat ederler.

Buna ek olarak kedilerin kürek kemikleri vücutlarının geri kalanına kemiklerle değil, kaslarla bağlıdır. Bu hareket özgürlüğü de köprücük kemiğinin kedilerin hareketiyle eşgüdümlü bir şekilde hareket etmesini sağlayarak adım başı kat ettiği mesafeyi daha da uzatır. Son olarak kediler, bizim uzun köprücük kemiğimiz yerine küçük ve basit yapıda köprücük kemiklerine sahiptir. Bu kemikler de kedilerin küçük deliklerden geçebilme kabiliyetine katkıda bulunur.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. J. R. Richards. Why Are Cats So Flexible?. Alındığı Tarih: 15 Kasım 2022. Alındığı Yer: Cornell Center for Materials Research | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close