“Eciton hamatum” türü karıncalarım yiyecek bulmak için en kısa yolu kullanmak için hareketli köprüler inşa ettiğini biliyoruz. Bu karıncalar yağmacı ve göçebe bir tür. Büyük bir koloni şeklinde yola çıkıyor ve sürekli hareket halinde iken yollarına çıkan diğer böcek türlerine saldırıyorlar.
Sürekli hareket halinde ve göçebe olan koloni çeşitli doğal engellerle karşılaşıyor. Bu bazen bir su birikintisi, bazen bir dere bazen bir yükselti, ya da derin bir çukur olabiliyor. Ancak bunların hiç birisi koloniyi durdurmuyor çünkü onlar sallar, rampalar, kuleler ve hatta köprüler inşa ederek tüm bu engelleri aşabiliyorlar.
Köprünün oluşturulmasında yer alan karıncalar köprüde devamlı olarak kalmazlar. Yeni karıncalar köprüye dâhil oldukça, önceden köprüde olanlar buradan ayrılarak karşıya geçerler. Burada köprünün düz olmaması, köprüyü başlatan karınca(lar)ın birbiri üzerine tutunmalarını paralel şekilde yapması zor. Tutunan karıncaların önce aşağıya doğru, daha sonra yukarıya paralel şekilde hedefe ulaşmaları daha sistematik. Böylece hem köprünün direnci korunmuş olur, hem de koloninin ilerleyişinde duraksama olmaz. Köprü yolundaki yükselti farkı bile karıncalardan oluşan bir rampa ile giderilir.
Ayrıca soruda verilen görselde, görselin hangi şartlar altında ve karıncaların o anki maruz kaldığı dış etkenleri de bilmek gerek. Karıncalar her zaman bu şekilde köprü kurmazlar. Bazı köprüler suyla teması kesecek şekilde yaygın, bazıları kısa ve paralel olabilir.

Burada, karınca köprülerinin hangi amaçla ve mesafe durumlarını göz önünde bulundurmak gerek.
Kaynaklar
- EarthSky | Updates on your cosmos and world. Army Ants Build Living Bridges | Earth | Earthsky. (30 Kasım 2015). Alındığı Tarih: 27 Ekim 2023. Alındığı Yer: EarthSky | Updates on your cosmos and world | Arşiv Bağlantısı