Karbondioksit (kimyasal formülü CO2) atmosfere birkaç çeşitte katkıda bulunabilir.
1.si: karbondioksit'in bir sera gazı olmasından dolayı ısı tutucu etki gösterir ve genel olarak o gezegendeki sıcaklığı arttırır (bu dış uzaydaki gezegenlere katkı sağlayabilir).
2.si: atmosferik basıncın artmasına vesile olabilir çünkü karbondioksit 1 C 2 O atomu içerdiği için genel anlamda ağır bir moleküldür ve ağır moleküller yüksek atmosferik basınçlara sebep olur.
Tüm Reklamları Kapat
3.sü: karbondioksit asidik özellikte bir gaz molekül olduğundan dolayı sıvı halde bulunduğu zaman ortamın Ph değerini düşürebilir.[1][1]
Atmosferde bulunan karbondioksit, metan gibi sera gazları olmasa Dünya buzdan bir bilyeye dönüşür. "Buzdan bilye" ifadesi çok abartılı gibi gelebilir ama geçmiş jeolojik zamanlarda bu durum en az iki kez yaşandı.
Bu buz çağları periyodik olarak yaşanan buzullaşma dönemlerinden çok daha şiddetlidir. Kutuplara yakın bölgelerde 500m ila 1,5 km arası kalınlıkta buzullar oluşurken bazı iddialara göre ekvator bölgesinde dahi sıcaklıkların aşırı düştüğü ve kısmi olsa da buzullaşmanın görüldüğüne dair kanıtlar vardır.
En son yaşanan buz bilye döneminden kısaca bahsedecek olursak: Günümüzden yaklaşık 700 milyon yıl önce Rodinya isimli süper kıta parçalanmaya ve ayrışmaya başlamıştı. Bu parçalanmanın aşırı şiddetli olması süper volkanik hareketlere neden oldu ve inanılmaz miktarda bazalt yeryüzüne çıktı, bu da yetmezmiş gibi, Rodinya Süper Kıtası'nın ekvatora yakın bölgelerde bulunması ve kayaların aşırı sıcağa ve rutubete maruz kalması nedeniyle bol miktarda kireç taşı barındırıyordu. Bazaltların ve kireçtaşının en büyük özelliği karbondioksitle tepkimeye girerek onu kayaçlara hapsetmesidir. Böylelikle karbondioksitin atmosferdeki oranı ciddi miktarda düşmüş oldu.
Tüm Reklamları Kapat
Bu volkanik hareketler bazı bölgelerde atmosfere aşırı miktarda sülfür gazını da salmış oldu. Sülfür diğer pek çok gaza göre sera etkisinin tam tersini yapar ve atmosferde aşırı miktarda yükselerek Güneş ışınlarının önünü keser, yani sevgili Dünya'mız kusursuz bir fırtınaya yakalanarak buz bilye halini almıştır. [1]
Kartopu Dünya
Kaynaklar
Kozan Demircan. Kartopu Dünya: Volkanlar Dünya’yı Nasıl Dondurdu? » Kozan Demircan. (10 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 3 Mart 2024. Alındığı Yer: Kozan Demircan
| Arşiv Bağlantısı
4
Şikayet
Et
Mantık Hatası
0
Paylaş
Alıntıla
Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Giriş Yap ve Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz
denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından
yayınlanan
makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru
olup
olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu
platformda
yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti
etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla
işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla
platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim
Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç
katın.
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Evrim Ağacı'nın bilimi yaymasına destek olur musunuz?
Bu yıl sayfamızda gezdiniz.
Bu iş reklamlarla olmaz! Türkiye'de bilimin sesini yükselteceksek, sizlerin ufak da olsa desteklerinize ihtiyacımız var. Evrim Ağacı Kreosus destekçilerine katılarak hem gücümüze güç katabilir, hem de Reklamsız Deneyim gibi Evrim Ağacı Premium ayrıcalıklarından faydalanabilirsiniz. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz
arasına şimdi katılın.
“Mikroskop insana önemini gösterdi; teleskop da önemsizliğini...” Manly P. Hall
Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?
Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen
desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu.
Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda
avantajından
biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak
reklamların %100'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı
zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş
yapmanızı tavsiye ederiz).