Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
7

Karbon 14 analizi nedir, nasıl yapılır?

Radyokarbon tarihleme yöntemi
9,610 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Rauf Ercan
Rauf Ercan
87K UP
İşletme Lisans Mezunu& okur bir birey.

Radyokarbon tarihlendirme ya da karbon-14 tarihlendirme olarak adlandırılmaktadır. Arkeolojik kazılarda bulunan eserlerin içerisindeki radyoaktif 14C ( radyokarbon) izotopun yoğunluğu ya da radyoaktivitesi ölçülerek söz edilen eserin yaşını bulmak için kullanılan bir yöntemdir.

Bir başka tanıma göre; Radyokarbon tarihlendirme ya da karbon-14 tarihlendirme, organik madde içeren nesnelerin yaşını belirlemek için kullanılan bir yöntemdir. Özellikle arkeolojide yaygın olarak kullanılan bu yöntemi geliştiren Williard Libby, 1960 yılında Nobel Ödülü ile onurlandırıldı.[1] Ayrıca eserin yaşını bulabilmek için üç farklı yol daha bulunmaktadır. Bunlar; "Göreceli tarihlendirme yöntemi ("göreli yöntemler"),ayısal olarak ("mutlak yöntemler") ve manyetizma kullanılarak"[2] olarak sıralanabilir. Konu ile alakalı işinize yarayabilecek makale daha eklemek istiyorum.

Tüm Reklamları Kapat

1,790 görüntülenme

Kaynaklar

  1. TÜBİTAK Bilim Genç. Radyokarbon Tarihlendirme Nasıl Yapılır?. (26 Ekim 2015). Alındığı Tarih: 6 Şubat 2022. Alındığı Yer: TÜBİTAK Bilim Genç | Arşiv Bağlantısı
  2. Ş. Ölez, et al. Fosiller Nasıl Tarihlendiriliyor? Karbon-14 Metodu Haricindeki Yöntemler Neler?. (22 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 6 Şubat 2022. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehmet Sait Baytok
Konuyla alakalı araştırma yaptım
Orijinal Soru: Karbon 14 nedir,50 yıl öncesini mi gösteriyor, o zaman milyonlarca yıl önceki şeyleri nasıl ölçebiliyoruz?

• Karbon-14, 14C veya radyokarbon olarak da bilinir. Karbonun bir radyoaktif izotopudur ve atomik çekirdeğinde 6 proton ve 8 nötron bulunur. Güneş ışınlarının atmosferde azot atomlarına çarpıp dönüştürmesiyle sürekli olarak oluşur ve kütle sayısı 14 olan kararsız bir karbon izotopudur. Karbon-14 atomları radyoaktiftir ve yarı ömrü 5730 yıldır.

• Karbon-14 ile yaş tayini, organik madde içeren nesnelerin yaşını belirlemek için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem, canlılar öldükten sonra vücutlarındaki karbon-14 miktarının azalmasından yararlanır. Canlılar yaşadıkları sürece atmosferden karbondioksit alır ve vücutlarındaki karbon-12 ile karbon-14 oranı sabit kalır. Ancak canlılar öldükten sonra bu oran değişir, çünkü karbon-14 radyoaktif bozunmaya uğrar ve yerine başka bir atom geçmez. Bu durumda, bir nesnedeki karbon-12 ile karbon-14 oranına bakarak ve bu değeri canlı bir organizmanınkiyle kıyaslayarak o nesnenin çevresiyle karbon alışverişi yapmayı bıraktığı zamanın hesaplanmasına imkân verir.

Tüm Reklamları Kapat

• Karbon-14 yöntemiyle güvenilir bir biçimde belirlenebilecek en eski tarih, yaklaşık 50.000 yıl öncesidir. Milyonlarca yıl önceki şeyleri ölçmek için ise farklı yöntemler kullanılır. Örneğin, potasyum-argon yöntemi, potasyumun radyoaktif bozunmasıyla argona dönüşmesinden yararlanır. Potasyumun yarı ömrü yaklaşık 1.3 milyar yıldır ve bu yöntemle 100.000 ila 4.5 milyar yıl arasındaki nesnelerin yaşını belirlemek mümkündür. Başka bir yöntem ise uranyum-toryum yöntemidir. Bu yöntemde, uranyumun radyoaktif bozunmasıyla toryuma dönüşmesi esas alınır. Uranyumun yarı ömrü yaklaşık 4.5 milyar yıldır ve bu yöntemle de çok eski nesnelerin yaşını belirlemek mümkündür.

274 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Laf Sözlük. Karbon 14 Nedir? Kısaca Radyokarbon Tarihleme Yöntemi. Alındığı Tarih: 30 Eylül 2023. Alındığı Yer: Laf Sözlük | Arşiv Bağlantısı
  2. onlinefizik. Karbon-14 Ile Yaş Tayini Nasıl Yapılır? – Onlinefizik – Fizik Ve Fizik Eğitimi Sitesi. (2 Eylül 2008). Alındığı Tarih: 30 Eylül 2023. Alındığı Yer: Onlinefizik | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close