Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Şule .
Üye
0

Karar verme olayı nasıl gerçekleşir?

Örneğin önümüzde X ve Y olmak üzere iki seçenek var ve tabi seçim yapmak için de süremiz.Bu seçenek bir soru seçeneği değil yani bilgi gerektirmiyor.Sürenin bitimine yakın karar veriyoruz .Ama neden onu seçtiğimize dair bir fikrimiz yok .Bu durumda kararı veren ne oluyor ?
281 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Defne Soylu
Defne Soylu
3,542 UP
Bir fikrim var.

İlk olarak, insanlar duygu tarafından yönlendirilen ve akıl tarafından yönetilen hisseden, düşünen yaratıklardır. İnsanlar kendilerini rasyonel varlıklar olarak hayal etseler de, özünde duygusaldır. Bu, verdiğimiz kararların çoğunu duygunun yönlendirdiği anlamına gelir. Duygular özneldir. Duygusal kararlarla ilgili öngörülebilir tek şey, mantıksız olacaklarıdır.

Çikolata mı çilek mi? Yaşam ya da ölüm mü? Beynimizin bize en iyi şekilde rehberlik etmesi için yıllar içinde geliştirdiği zihinsel kısayollara güvenerek bazı seçimleri hızlı ve otomatik olarak yaparız. Maksimize etmeye karşı tatmin edici, hızlı düşünmeye karşı yavaş düşünme gibi stratejileri ve risk toleransı ve aşırı seçim yükü gibi faktörleri anlamak daha iyi sonuçlara yol açabilir.

Bir karar verirken, önyargılardan, akıldan, duygulardan ve hatıralardan etkilenen zihinsel süreçler aracılığıyla fikirler oluşturur ve eylemler seçeriz. Basit karar verme eylemi, özgür irademiz olduğu fikrini destekler. Seçimimizin faydalarını ve maliyetlerini tartıyoruz ve sonra sonuçlarla başa çıkıyoruz. Eksik veya yarım bilgiler, acil teslim tarihleri ​​ve sınırlı fiziksel veya duygusal kaynaklar, iyi kararlar verme yeteneğini sınırlayan faktörlerdir.

Tüm Reklamları Kapat

Aslında kararı veren yine beynimiz oluyor. Ancak seçimlerimizi başka faktörler de etkiliyor: Örneğin, seçimimizi yapacağımız o konuyla ilgili bir anımız, ya da işimize daha çok yarayacak olduğunu düşündüğümüz seçenek.

Kaynaklar

  1. Bilinmiyor. Decision Making. (22 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 22 Ocak 2022. Alındığı Yer: Psychology Today | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close