Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emre Evrim
Emre Evrim
46K UP
Üye
0

Karadelikleri öğrenmenin, uzaya para harcamanın lüzumu nedir?

125 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Barış Barış
bilim meraklısı

En basit haliyle merak duygumuzu gidermek. Daha geniş haliyle bu kadar büyük meydan okumları başarmak için (örneğin kara delik fotoğrafı çekmek) geliştirilen her teknoloji yaşamımızı kolaylaştırıyor. Örneğin bugün kullandığınız araç lastiği teknolojisi temelde Mars'a iniş yapacak roverlar için geliştirilmişti. Bunun gibi daha çok örnek sayabilirsiniz. Bir teknoloji kabaca uzayda çalışıyorsa Dünya'da hayli hayli çalışır ve herkes sizin ürününüzü alır.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ögetay Kayalı
Astrofizikçi | NASA/APOD | Rasyonalist

Yaptığımız her şeyin bir lüzumu yok. İnsanlar içecek su bulamazken, oluk oluk su akan duşta yıkanıyoruz. Kaç kişi bakraçtan yıkanayım da suyumuzu koruyalım, gideyim buradaki insanların problemini çözeyim diyerek bunu hayatta önceliği haline getiriyor? Ya da milyonlarca insan kanserden ölürken neden moleküler biyolog olmak yerine gidip memur oluyoruz? Ya da hakaret davalarını hiç yapmayalım, dünyada daha önemli mevzular var diyor muyuz? Demiyoruz ve yapmıyoruz.

Gel gelelim bilimde yapılan her keşfin, bir şekilde faydacı yanı da var. Bugün olmasa da yarın olacak. Hayatta yaptığımız diğer şeylere kıyasla bilim ziyadesiyle pragmatist bir alan. Fakat nedense diğer yaptığımız eylemlerden çok sorgulanıyor pragmatistliği. Ben hayatımda kimseyle tanışmadım ki yaptığı eylemler bu kadar pragmatist olsun. Hayali bir karakterini bile görmedim. Çünkü hayat böyle bir şey değil.

Gel gelelim astronominin gündelik hayata çok ciddi katkıları oldu ama bunlar da pek bilinmiyor. En büyük katkısı görüntüleme teknolojisinde oldu. Bugün elimizdeki telefonların kameraları bu noktaya geldiyse bunun en büyük sorumlusu astronomidir. Önceden fotoğraf plaklarına kaydedilirdi gözlemler. Sonradan dijital bir veri ihtiyacıyla CCD kameralar gelişti ve alan büyüdü.

Tüm Reklamları Kapat

Bu konuda Varol Keskin hocamınızın yazdığı yazıdan ufak bir kesit bırakıp, o yazıları referansa ekliyorum. Daha detaylı bilgiyi orada bulabilirsiniz.

"Astronominin neden önemli olduğuna ilişkin 1933 yılında Dr. Robert Aitken şöyle demiştir: “Astronominin görevi, insanlığa evrenle ilgili daha çok bilgi sağlamak ve bu yolla onun ‘tevazu göstermesi ve kıymet bilmesine’ yardımcı olmaktır”.

Yakın bir tarihte, 2012’de, C. Renee James, son yıllardaki GPS (Global Positioning System, yani yeryüzünde uydular yardımıyla konum belirleme), tıpta kullanılan MRI (Magnetic Resonans Imaging, yani bilinen adı ile emar) gibi görüntüleme teknikleri, ve kablosuz internet gibi teknolojik gelişmeler için astronomiye teşekkür etmemiz gerektiğini yazmıştır. 2013’te Dave Finley ise “Toplamda, astronomi tarih boyunca, geleceğe çok fazla katkıda bulunan teknolojik işlemlerin köşe taşı olmuştur. Aynı zamanda hepimize hayal edilemeyecek kadar çok büyük ve etkileyici olan evrenle ilgili temel bir algılama sağlamıştır” demiştir."

Kaynaklar

  1. V. Keskin. Astronominin Gündelik Hayata Katkıları - 1. (5 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 5 Temmuz 2021. Alındığı Yer: Rasyonalist | Arşiv Bağlantısı
  2. V. Keskin. Astronominin Gündelik Hayata Katkıları - 2. (5 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 5 Temmuz 2021. Alındığı Yer: Rasyonalist | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Göktuğ Çağlar
Kimyagerim, Felsefe ve Bilim Yakın Dostlarımdır

Günün birinde insanlar, bazı fizikçiler için de heey dostum artık fizik bitti daha fazla bir şey bulunamaz neden bu boş işle uğraşıyorsun ki derdi, ama ne oldu kuantum fiziği ve günümüzün fizik vizyonu ortaya çıktı, dolayısıyla bir şeyi öğrenmeden onun işimize yarayıp yaramayacağını bilemeyiz.

Ve şahsi görüşümce hayatımızda hiç ama hiç işimize yaramayacağını düşündüğümüz evrene ait bilgiler, biz an içerisinde düşünürken farketmeden zihnimize görüş alanı katıyorlar, örneğin birisi sana ölüm hakkında ne düşünüyorsun dediğinde binlerce ışık yılı uzakta olan devasa yıldızların öldüğünü ve onlardan yeni yıldız,gezegen ya da karadelikler oluştuğunu biliyorsan şu cevabı verebilirsin, hey bence ölüm bir son değil belkide bir sürecin parçasıdır gibi bir yorumda bulunabilirsin.

Yani işine fiziki olarak yaramayacak bilgiler sana zihninin görüşü açısından yeni düşünceler ve ufuklar açabilir.Bunlar işin kişisel ve zihni kısmı tabiki uzayı ve karadelikleri incelemenin insanlık için elle tutulur faydaları da olacaktır gelecekte ben buna inanıyorum.

Tüm Reklamları Kapat

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close