Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

Bu karadeliğin görüntüsü 55 milyon yıl önceyse, neden fotoğrafını çekmek aynı sürede gerçekleşmiyor?

Öncelikle herangi bir teleskop,Astronomi,fotoğraf bilgim olmadığını belirmek isterim Çok ultra saçma bir soru da soruyor olabilirim o yüzden kusura bakmayın :)
Bu karadeliğin görüntüsü 55 milyon yıl önceyse, neden fotoğrafını çekmek aynı sürede gerçekleşmiyor?
Bu karadeliğin görüntüsü 55 milyon yıl önceyse, neden fotoğrafını çekmek aynı sürede gerçekleşmiyor?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Işık boşlukta 300.000 km/saniye hızla hareket eder. Işığın 1 yılda aldığı mesafeye de ışık yılı denir ve evrensel ölçekteki uzaklıklar çok devasa uzaklıklar oldukları için onlar için ışık yılı bu tip boyutları anlatmak için uygun bir birimdir.

Işık kaynağından çıkar ve büyük bir hızla uzaya yayılır. Uzaklığına göre belirli sürelerde farklı bölgelere ulaşır. Dünyaya ulaşması gibi. Biz dünyadan, 55 milyon yıl önce ortaya çıkmış bir görüntüye baktığımızda, bir film izliyor gibiyizdir. Sinema filmi nasıl belirli bir hızda akıyorsa (saniyede 24 kare) ve her an filmin belirli bir karesini izliyor isek uzaydan bize ulaşan bir görüntü de akan sinema filmi görüntüsü gibidir. Yukarıda gördüğünüz kara delik görüntüsü, izlediğiniz bir filmin, durdurulmuş bir karesi gibi. 120 dakikalık film, saniyesi 24 kareden, dakikası 144 kareden, saati 8640 kareden, iki saati de 17280 kareden oluşur. Siz filmi durdurduğunuzda bu 17280 kareden tek bir tanesine bakıyor olursunuz. Atıyorum, filmin ortalarında iken filmi dondurdunuz ve 9000. kareye bakıyorsunuz. Fotoğrafta görünen kara delik, diyelim ki 110 milyon yıl boyunca orada olacak ve bize görüntüsünü yollayacak. Biz, 55 milyonuncu yıldaki bir görüntüyü dondurmuş gibiyiz. Filmin 9000. karesini dondurmak gibi. Filmin bir karesini dondurmak ve o kareye bakmak, filmin süresi olan 2 saat sürmek zorunda değilse, kara deliğin fotoğrafını çekmek de kara deliğin ömrü ya da ışığının bize ulaştığı süre kadar sürmek zorunda değil. Kabaca böyle açıklanabilir.

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close