Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mehmet Değirmenci
Üye 2 gün önce 2 Cevap
1

Kara Deliğe yeterince uzun bir kablo ile ucuna kamera bağlarsak ne olur?

Acemice sormuş olabilirim. Fakat biraz açmak gerekirse; Yeterince sağlam, uzun mu uzun Tel, demir veya çok sağlam halat ve benzeri bir şey yapılsa ve bu uzun ip mi desek kablo mu desek her neyse başına da bir kamera takıp Karadeliğin olay ufkuna doğru göndersek o ipe ve ucundaki kameraya ne olur ?
306 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Damla Eken
Damla Eken
136K UP
Fizik Öğrencisi 2 gün önce

Soruyu gayet güzel sordun, hiç acemice değil. Aslında çok düşünsel ve fiziksel açıdan da ilgi çekici...

Kara delik, öylesine yoğun bir kütleye sahiptir ki, çekim gücü ışığın bile kaçmasına izin vermez. Olay ufku, dönüşü olmayan noktadır: Bu sınırı geçen hiçbir şey (ne ışık, ne bilgi) geri dönemez. Evet evet bunu biliyoruz peki olay ufku ve karadelik ne işimize yaracak bu tartışmada? Gel bakalım...

Olay Ufku’na Yaklaştıkça Ne Olur?

Tüm Reklamları Kapat

1- Zaman Genleşmesi:

Kamera olay ufkuna yaklaştıkça, zaman yavaşlar (göreli olarak)

Sana gönderdiği sinyaller gitgide daha seyrek, daha yavaş ve kırmızıya kaymış olur.

Dışarıdan bakan biri, kameranın sanki donmuş gibi olay ufkunda asılı kaldığını görür (ama kamera kendi açısından normal bir şekilde düşmeye devam eder.)

Tüm Reklamları Kapat

2- Kütleçekimsel Gelgitler:

Eğer kara delik küçükse, olay ufkuna yaklaşan cisimler çok ciddi gelgit kuvvetlerine maruz kalır, bu kuvvetler kamerayı ve kabloyu parçalayabilir (“spagettifikasyon”).

3- Radyasyon ve Isı:

Kara deliğe düşmeden önce, özellikle akı diskine yakınsa (gaz ve plazmanın kara deliği saran sıcak diski), çok yoğun radyasyon, ısı, hatta X-ışınları olabilir. Kamera ve kablo bu aşamada zaten "kızarır", bozulur, yanar...[1]

Diyelim ki;

Elimizde müthiş sağlam bir kablo var, kütleçekime, sıcaklığa ve radyasyona dayanıklı. Bu kabloyu bir kara deliğe doğru uzatıyoruz. Kablonun ucunda görüntü kaydeden bir kamera var ve bu kablo üzerinden bilgi gönderebiliyor. Olay ufkunu geçtik bu sayede peki ya sonra...

Olay Ufku Geçilirse?

Kamera düşmeye devam eder ama artık... Kamera için zaman normal akar. Ancak sen, dışarıdaki gözlemci olarak, asla ondan yeni veri alamazsın. Kablon ne kadar sağlam olursa olsun, bilgi olay ufkundan dışarı çıkamaz. Bu, fiziksel bir engel değil, nedensel bir sınırdır.

Kablonun Başına Ne Gelir?

Kamera olay ufkunu geçtikten sonra, kablonun bu kısmı da onunla birlikte düşmeye devam eder. Fakat olay ufkundan dışarı bir çekme kuvveti uygulanamaz (yani kamerayı çekemezsin). Sonuçta kablonun bir kısmı kara deliğin içine düşer, diğer kısmı dışarıda kalır ama ikisi artık iletişimde değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Gelelim sorunun cevabına:

Yani pek bir şey olmaz çünkü evren buna izin vermiyor...

Kaynaklar

  1. R. A. Serway, et al. (1996). Fizik Serway 3. Cilt Fen Ve Mühendislik İçin. Yayınevi: Palme Yayınevi. sf: 1109-1117.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ecrin Güvenaltın
Ben bir sayısal okuyan bir öğrenciyim. 2 gün önce

Kara deliklerde bir sınır vardır bu sınıra girmediğini sürece kara delik seni çekmez lakin eğer kim girerse çıkmak imkansızdır . Kara deliktede yüksek bir basınç ile merkezde kütle çekim vardır bu yüzden spagettileşme denilen bir olay gerçekleşir . Bu yüzden kamera kardeşliğin sınır çizgisine girdiği anda yüksek basınç ile spagettileşme olayına mağruz kalır . Kamera aynı bir spagetti gibi uzayıp incelmeye başlar ve sinyal otomatik olarak kesilir . İpe gelirsek aynı şeyler ona da olur ve ip çekilip ipi tutan cihazı da kendine çeker . Bu yüzden mu yöntem uygulanmaz . Hem Kara delikler beslendikçe büyür ve bilim insanları bu olasılığı hoş görmezler . [1[1][1]]

Kaynaklar

  1. Çağrı Mert Bakırcı. (). Weiterleitungshinweis.
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close