Kapitalizm'i anlamak için ilk olarak Sanayi Devrimi'nin ne olduğunu bilmemiz gerekmektedir. Sanayi Devrimi, XVIII. yüzyılın ortalarında, İngiltere'de başlamış, makine gücüne dayalı bir devrimdir. İlk önce dokumacılık sektöründe, daha sonra bilhassa demir-çelik sektöründe yaygınlaşmıştır.[1]
Kapitalizm, Sanayi Devrimi sonucunda Avrupa'da sermayesi olan grupların üretim araçlarını özel mülkiyetlerine geçirerek sürekli kâr arama ilkesine göre kurulmuş ekonomik bir sistemdir. Makineleşmeyle birlikte insan ve hayvan gücüne duyulan ihtiyaç azalmış, fabrikalar kurulmuş ve fabrika sahipleri, insanların emeğini sömürerek servetlerine servet katmışlardır.[1]
İngiltere'de ortaya çıkmasının sebeplerini de şöyle sıralayabiliriz:
- İngiltere bir ada ülkesidir ve deniz ticareti ile hem sermaye birikimini hem de dış pazarlarla ilişkisini artırmıştır. Bu da ham maddeye erişimini kolaylaştırmıştır.
- İngiltere'de feodalizm(toprak ağalığı, derebeylik) erken yıkılmış ve bu da köylüleri kente göçe zorlamıştır. Köyden kente göç eden köylüler fabrikalarda iş bulmuş ve çalışmıştır. Bu da burjuva sınıfını güçlendirmiş ve sermaye birikimine yol açmıştır.
- İngiltere için kullanılan meşhur bir söz vardır: "Güneşin batmadığı ülke" yani dünyanın dört bir yanında sömürgeleri olan bir imparatorluktur İngiltere. Bu sayede ham madde sıkıntısı çekmez.
Bildiklerimi elimden geldiğince aktarmaya çalıştım, umarım bir faydam dokunmuştur.
Kaynaklar
- R. Yetgin. (2024). 2025 Ayt Tarih Video Destekli Konu Anlatımı. ISBN: 9786258161335. Yayınevi: Benim Hocam Yayınları. sf: 103-104.