Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Nuray Mustafazade
Üye 14 Eylül 2022 2 Cevap
15

Kanser tedavisi aslında bulundu mu?

Yani bulundu ve çıkarlar için saklanıyor mu?Sonuçta kanser tedavisi için millonlarca para harcanıyor ama şöyle de baktığımız zaman SMA hastalığının ilacı oldukça pahalı.Eğer gelir amaçlı bulpta ortaya çıkarmıyorlarsa saçma olur.Tedavisini oldukça pahalı yapabilirler eğer isteselerdi.Tamam o zaman böyle bir şey yoks bu soru neden ortaya atıldı...
799 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İlhan Taşlı
İyi Bir Gözlemci 4 Eylül

Tıp alanında fazla bilgim olmadığından sağlık ile ilgili sorulara cevap vermekten kaçınıyorum. Ancak tıp hakkında güncel haberleri takip etmekten pek geri durmam. Bu soru ile ilgili olduğu için son güncel gelişmeyi paylaşabilirim.

Uğur Şahin ve Özlem Türeci hanımefendiyi duymuşsunuzdur, hani şu meşhur Biontech aşısını geliştirenler. Biontech firmasının kurulmuş olduğu günden bu yana asıl amacı m-RNA aşıları geliştirerek kişiye özel veya genele uygun kanser tedaviler uygulamak. En son gelen haberlere göre akciğer kanseri ile ilgili genele uygulanabilecek yeni bir m-RNA aşısı geliştirmişler. Hatta şu anda 7 ülkede 130 kişi üzerinde deneniyor. Denemelerin yapıldığı ülkelerden bir tanesi de Türkiye. Uğur-Özlem ikilisi Türk olduklarından bizi biraz kayırmışlar :). Kendileri, bu sene verilecek olan Nobel Tıp Ödülünün en büyük adayları arasında gösteriliyor. Ne kadar gurur duysak azdır.

Tüm Reklamları Kapat

6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Sena Küçükkıvanç
Sağlık sektöründe editörüm 4 Eylül

Kanser için bir tedavinin bulunup kâr amacıyla gizlendiği iddiası yaygın bir komplo teorisi olmasına rağmen bu iddiayı destekleyecek güvenilir bir kanıt bulunmamaktadır. Gerçek şu ki kanser oldukça karmaşık bir hastalık grubudur ve tedavi ve anlayışta önemli ilerlemeler kaydedilmiş olmasına rağmen farklı kanser türlerinin büyük çeşitliliği nedeniyle tek bir "tedavisi" yoktur.

CAR-T hücre tedavisi ve yeni gen tedavileri gibi bazı umut verici tedaviler ortaya çıkmış ve belirli kanser türlerinin daha etkili tedavi edilmesinde potansiyel göstermiştir. Ancak bu tedaviler tüm kanser türlerine evrensel olarak uygulanabilir değildir ve etkinliklerini ve erişilebilirliklerini artırmak için araştırmalar devam etmektedir.

Spinal Müsküler Atrofi (SMA) gibi tedavilerin yüksek maliyeti ise genellikle araştırma, geliştirme ve düzenleyici onay için gereken muazzam maliyet ve zamandan kaynaklanmaktadır. Bu ilk başta yüksek fiyatlara yol açsa da tedavilerin kâr amacıyla gizlendiği anlamına gelmez. Aslında birçok tedavi hizmet ettikleri küçük hasta popülasyonları ve geliştirme maliyetlerini geri kazanma ihtiyacı nedeniyle yüksek fiyatlandırılmaktadır ancak bu fiyatlandırma tartışmalı olup etik endişeler de doğurmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu komplo teorisinin neden sürdüğüne gelince kanser etrafındaki hayal kırıklığı ve korku bu duruma katkıda bulunmaktadır. Tedavilerdeki ilerlemeye rağmen birçok insanın hala bu hastalıktan ölmesi veya ciddi yan etkiler yaşaması özellikle yüksek sağlık maliyetleri bağlamında şüphe ve güvensizlik doğurmakta. Ancak bilimsel konsensüs açıktır: gizli bir tedavi olmadığı gibi devam eden araştırmalar kanseri kaçınılmaz olarak ölümcül bir durumdan yönetilebilir bir duruma dönüştürmeyi amaçlamaktadır.[1]

Kaynaklar

  1. H. Ledford. (2023). Gene Therapies For Rare Diseases Are Under Threat. Scientists Hope To Save Them. Springer Science and Business Media LLC. doi: 10.1038/d41586-023-03109-z. | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close