Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Taha Basmacı
Üye
8

Kan şekeri yükseldiğinde neden mayışma, uyku hali ve halsizlik oluşuyor?

Genelde kana hızlı karışan karbonhidratlar yendiğinde, yemek sonrası bir halsizlik ve yorgunluk oluyor bu neden kaynaklanıyor tam olarak? Bunun devamlı olması diyabet riski ile de alakalı mıdır? Besinin kana karışırken yaşanan olaylar üstünden de anlatırsanız sevinirim.
5,077 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ertuğrul Genç
Bilimle Kafayı Bozmuş Biri

Bulduğum bilgilere göre, kan şekeri yükselmesi (hiperglisemi) vücudun şeker (glukoz) metabolizmasında bir bozukluk olduğunu gösterir. Kan şekerinin yükselmesi, pankreasın yeterli insülin üretememesi veya vücudun insüline duyarlılığının azalması nedeniyle olabilir. İnsülin, glukozun hücrelere girmesini ve enerji olarak kullanılmasını sağlayan bir hormondur. Kan şekerinin yükselmesi, glukozun hücrelere girememesi ve kanda birikmesi anlamına gelir. Bu durumda, hücreler enerji ihtiyacını karşılayamaz ve vücutta yorgunluk, halsizlik, uyku hali gibi belirtiler ortaya çıkar. Ayrıca, kan şekerinin yükselmesi böbreklerin fazla çalışmasına ve sık idrara çıkmaya neden olur. Bu da vücuttan su ve elektrolit kaybına yol açar. Su kaybı da dehidrasyon, baş ağrısı, susuzluk ve konsantrasyon bozukluğu gibi sorunlara neden olabilir.

Kan şekerinin yükselmesinin en yaygın nedeni diyabet (şeker hastalığı)dir. Diyabet, kronik bir hastalık olup tedavi edilmediğinde ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Diyabetin yanı sıra, kan şekerinin yükselmesine katkıda bulunan diğer faktörler arasında; aşırı karbonhidrat tüketimi, hareketsizlik, stres, enfeksiyonlar, bazı ilaçlar ve hormonal bozukluklar sayılabilir. Kan şekerinin yükselmesini önlemek için sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, ilaç kullanımına dikkat etme ve doktor kontrolünde olma önemlidir.

Tüm Reklamları Kapat

Besinin kana karışırken yaşanan olaylar ise şöyle özetlenebilir: Besinler sindirim sisteminde parçalanarak küçük moleküllere ayrılır. Glukoz da bunlardan biridir. Glukoz bağırsaklardan kana geçer ve kan dolaşımı ile tüm vücuda taşınır. Pankreas ise kan şekerini algılayarak insülin salgılar. İnsülin, glukozun hedef hücrelere girmesine yardımcı olur. Hedef hücreler glukozu enerji olarak kullanır veya depolar. Böylece kan şekerinin dengelenmesi sağlanır.

264 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Hastanesi. Kan Şekerinin Yükselmesi (Hiperglisemi) Belirtileri - Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi. Alındığı Tarih: 16 Haziran 2023. Alındığı Yer: Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Hastanesi | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close