Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Cansu Baran
Cansu Baran
20K UP
Üye 25 Eylül 2019
3

Kalbin kapakçıları neden ters gibidir?

Kalbin kirli kan olan kısmında triküspit,temiz kan olan kısmında ise biküspit kapakçığı bulunur şeklinde bir bilgi öğrendim. Biraz üzerine düşününce neden tüm vücuda kan pompalayan,basıncı daha yüksek olan kısımda 2li kapakcıkları bulunurda sadece akciğeri kan pompalayan kısımda 3lü kapakçık bulunur diye merak ediyorum.şimdiden teşekkürlr
2,700 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Bayram Çalışkan
Tıp Öğrencisi 22 Kasım 2020

Kalp fizyolojisi anlatılırken; kalbe ne kadar verirsen o kadar gönderirsin denir. Yani kalbe giren kan miktarı, çıkan kan miktarıyla aynı olmalıdır. Buna Frank-Strarling yasası diyoruz. Kalbin kirli kanı sağ tarafta bulunur. Sağ tarafta bir sağ kulakçık ve sağ karıncık vardır. Kalp temiz kanı sol karıncıktan tüm vücuda yolladıktan sonra sağ tarafta kirli kan sağ kulakçıktan sağ karıncığa geçer. Bu sol kulakçıkta da gerçekleşir. Şöyle bir vaziyet var ki sol kulakçık basıncı sağ kulakçık basıncından daha yüksektir. Kapakçıklar hiç olmasaydı sol taraftaki kan sol karıncığa, sağ taraftakinden daha fazla - daha hızlı dolardı. Bu yüzden anatomik olarak sol tarafta 2 yapraklı biküspit(mitral) kapak, sağ tarafta ise triküspit kapak bulunur. Trisküspit kapak sayıca fazla yaprak olması kanı daha zor akıtcakmış gibi görünse de tam tersine biküspit kapağa göre daha rahat şekilde kanın sağ kulakçığa geçmesini sağlar ( dairesel olduğu için). Genişlik meselesi olarak da düşünebilirsin.

Embriyonik dönemde bu kapakçıkların oluşumunun kan sirkülasyonu ( hacimsel dolaşımına) bağlı olarak gen ifadelerinin değişmesi faktörüne bağlı olarak geliştiği de gözlemlenmiş

Tüm Reklamları Kapat

629 görüntülenme

Kaynaklar

  1. S.E Lindsley. Mechanical Regulation Of Cardiac Development. (22 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 22 Kasım 2020. Alındığı Yer: NCBI | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close