Pek çok bitkinin dikenleri vardır, ancak kaktüslerde dikenler, yapraklar genellikle mikroskobik olmasına rağmen kümeler halinde bulunur. Çoğu kaktüs morfologu, kaktüs dikenlerinin ya değiştirilmiş yapraklar ya da değiştirilmiş tomurcuk pulları olduğu sonucuna varmıştır (tomurcuk pullarının kendisi değiştirilmiş yapraklar olduğundan fark önemsizdir). Olgun kaktüs dikenleri, yapraklara özgü hücre veya dokulardan hiçbirini içermez ve bunun tersine, yapraklar da dikenlere özgü tüm özelliklerden yoksundur. İki organın yaprak primordiasından gelişme dışında çok az ortak noktası vardır. Bu tür dikenlerin faydası kesinlikle güneş ışığını engelleyerek bitkinin aşırı ısınmasını, klorofilin rengini kaybetmesini ve bitkinin DNA'sının zarar görmesini önlemesidir.

Bugün kaktüslerde gördüğümüz dikenler, bitkilerin (daha doğrusu kaktüsün) sıcak ve kuru ortamlarda hayatta kalmasına yardımcı oldular. Bu şekilde kaktüs veya odunsu bitkilerin gövdesindeki dikenler genellikle tırmanma ve alt katmana bağlanma, depolama, yırtıcılara veya iklim koşullarına karşı koruma veya böcek avını yakalayıp sindirme gibi özel işlevler için evrimleşmiştir. kaktüslerin dikenleri, bitkiyi otçullardan koruyan , gün boyunca gövdeden ısı yayan, serin gecelerde ise yoğunlaşan su buharını toplayıp damlatan tamamen dönüşmüş yapraklardır.
Kaktüslerin normal yapraklardan dikenlere evrimi aslında oldukça karmaşık. Yani kaktüs yapraklarının dikenlere evrimsel dönüşümü, sadece laminanın azalmasını ve ardından orta damar ve yaprak sapının daha da azalmasını içermiyordu; bunun yerine tüm yaprak hücresi tipi genlerin baskılanmasını ve liflerin oluşumunu kontrol eden genlerin aktivasyonunu içeriyordu. ikincil duvarların birikmesi, odunlaşması ve ardından programlanmış hücre ölümü.
Kaynaklar
- sbs.utexas. Cactus Spines. Alındığı Tarih: 5 Aralık 2023. Alındığı Yer: sbs.utexas | Arşiv Bağlantısı