Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Kabil Aktaş
Kabil Aktaş
3,198 UP
Üye
7

Kadınlar evlendiklerinde erkeğin soy adını neden alırlar?

Kadınlar evlendiklerinde erkeğin soy adı kadının soy adının yerini alarak bir soy adlandırılmış oluyor. Peki ama neden, bu kuralı kim böyle koymuş, tam tersi olsa ne fark eder, kadınlar evlendiğinde kadınların soy adı erkeklerin soy adının yerini alsa yada bu çiftler arasında tercih meselesi olsa olmazmı?
6,518 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Yiğit Kulaoğlu
Lise Öğrencisi

[1]çocuk evlilik dışı doğduysa ve bir babalık davası açılmadıysa annesinin soyadını aldığından, aslında var olmayan durumdur.

bunun dışında, çocuğun babanın soyadını alması ataerkil toplum düzeni ve bu düzene uygun kütük tutulmasıyla alakalı olduğu kadar, normal şartlarda çocuk doğduğu anda, kendisini doğuran ananın belli olması, ancak babanın soyuna ancak evlilik içi doğması ya da babalık davası ile bağlanabilmesi ile alakalıdır

zira hepimizin kimliğinde yazan ana adı, doğal olarak bizi doğuran anaya aitken, kimliğimizde yazan baba adı, evlilik içinde doğduysak annemizin evli olduğu kişi, evlilik dışı doğduysak babalık davası ile tespit edilen kişidir. evlilik içinde doğan ancak eşe ait olmayan çocuk hakkında, dna testi vs. ile baba, soyadını geri alıp soyundan çıkarabilir

Tüm Reklamları Kapat

kısacası, doğum anne ile soybağını, soyadı ise baba ile soybağını kurar, bu yüzden çocuk yalnızca anne ile soybağı tespit edilebiliyorsa annesinin soyadını alır. baba ile soybağı tespit edilebiliyorsa, anne ile zaten doğumla tespit edilen soybağının üstüne artı bir soybağı olduğundan, bunun tespiti olarak babanın soyadını alır...

406 görüntülenme

Kaynaklar

  1. ekşi sözlük. Çocuğun Annesinin Soyadını Alamaması. Alındığı Tarih: 4 Ağustos 2022. Alındığı Yer: ekşi sözlük | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Emre Yuşan
Emre Yuşan
67K UP
Moleküler Biyoloji ve Genetik öğrencisiyim.

Ataerkil gelenekler

Kadınların soyadlarını değiştirmek istemesine yol açabilecek pek çok neden olabilir.

Soyadını sevmemesi, kendisiyle ilgilenmeyen ebeveynleriyle veya ailesiyle bağını koparmak gibi nedenler bunlardan bazıları.

Tüm Reklamları Kapat

Fakat Duncan'ın ekibi Birleşik Krallık ve Norveç'te yeni evli veya nişanlı kişilerle yaptıkları araştırma sonunda iki ana neden buldu.

Bunlardan biri ataerkilliğin gücünü korumasıydı. İkincisi ise "iyi aile" fikriydi: Bu inanışa göre partnerinizle aynı soyadı paylaşmak ilişkiye adanmışlığı gösterir, sizi ve potansiyel çocuğunuzu birleştirir.

Bazı çiftler soyadı değişikliğini yalnızca gelenek öyle olduğu için yapsa da diğerleri de erkeğin soyadını sürdürme fikrini benimsiyordu.

Duncan "Bazı erkekler geçmişten gelen bu ataerkil varsayımı devam ettirmekte ısrarcı. Bazı kadınlar bunu kabullenip içselleştirmiş durumda. Diğerleriyse kocalarının soyadlarını alma konusunda istekli" diyor.[1]

213 görüntülenme

Kaynaklar

  1. BBC. Kadınlar Neden Hâlâ Eşlerinin Soyadlarını Alıyor? - Bbc News Türkçe. (17 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 5 Mart 2023. Alındığı Yer: BBC News Türkçe | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ali Canpolat
Ali Canpolat
1,507 UP
Lise öğrencisi

Bazı kültürlerde baba kutsaldır.Bazı kültürlerde ise ana kutsaldır . Bu tamamen kültürün hangi cinsiyete daha çok değer vermesinden kaynaklı.Bence dünyanın en saçma şeyi ve oldukça gereksiz . İki kişi evlendiğinde soy isimleri aynı kalsın çocukları doğduğunda ise aynı isim konusuna nasıl karar veriyorlarsa soyisim konusuna öyle karar versinler. Tabiki bu modern olmayan toplumlarda aileler arası kavgalara yol açacaktır . Çocuk illaki annenin veya babanın soyismini alacaktır işte bunun için anne ve baba evlendiklerinde bir insan diğer insanın soyismini alır çünkü ilerde çocukları olduğunda çocuğun soyismini rahat karar verebilsinler diye olabilir

316 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Benjamin Franklin
İnsanım

Bu şey vuku bulmazsa evlilik sevgililikten ayrılmaz.

Evlilik kadınların terk edilmesini zorlaştırır, mal paylaşımı aldatma konusunda bir ölçüde caydırıcılık taşır. Bir eylem tasvip edilmiyorsa onu caydırmak en iyisi olduğuna hiçbir kuşku yoktur. Evlilik hukuki bir akit olduğu için aldatma veya terk edilme bir ölçüde caydırılabilir ancak sevgililikte bu mümkün değildir.

Buradan anlaşılacağı üzere, evlilik sevgililiğe göre erkeğin aleyhine bir durum olduğu apaçıktır. Aleyhinize olan bir durumu kabul ettirmek maksatlı kadının eski sevgililerin üstün olduğunuzu düşündürmenizi sağlayacak makul psikolojik tavizler vermekte hukuk bir sakınca görmez. Nitekim kadına da bir taviz verilmiştir. Soy isim konusu günümüzde kamu yararına devam eder. Bu tür tavizler vermezseniz 35 yaşından kadınların terki toplumsal bir sorun haline gelir pekala erkeği de evliliğe teşvik etmek zorundasınız. Kanunlar daima topluma yarar sağlamak içindir, medenileşmek veya eşitlik sağlama gibi bir gayesi yoktur.

Tüm Reklamları Kapat

155 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close