Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Kabul ettiğimiz icin mi inanırız inandığımız icin mi kabul ederiz?

223 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Egemen Sak
Egemen Sak
40K UP
Öğretmen

Aslında iki türlüsü de olabilir. Durumu biraz kişilik gelişiminden ele alalım.

Kişinin normal şartlar bir çocukluk yaşadığını ve herhangi bir baskıcı ailede yaşamadığını ve çocuklukta bir tıranva yaşamadığını var sayalım.

Kişinin ilk öğrenme noktası ebeveynleridir. Freud, Oidupus ve Elektra karmaşasında erkek çocukların babasını, kız çocuklarının ise annesinş taklit ettiğini belirtmiştir. Aslında 3 ile 5 yaşlarındaki çocuklara baktığınızda da bu karmaşaları ya direk ya da dolaylı yoldan görebilirsiniz. Kişinin inançları aslında burda "taklit" yöntemi ile başlamış olabilir. Aslında başladıysa bile bu taklitten öteye gidemez. Çünkü 10 yaşından evvel çocuklar soyut kavramları düşünme becerisine henüz sahip değildirler. Eğer bu kısımda baskıcı bir dini eğitime maruz kalırlarsa yüksek ihtimalle dine bakış açıları düzelmeyecek şekilde fanatikleşecektir. Ya radikal bir inanan olacak ya da dini komple reddedecektir. Tabi iş sadece bunlarla kısıtlı değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Kişiyi;ailesi, akrabaları ve çevresinden ve (bence en önemlisi) aldığı eğitim ve bu eğitimi veren öğretmenlerin fikirlerinden ve hareketlerinden oldukça etkilenecektir.

Bir çok çocuk ergenlik döneminde ilk başlarda coğrafyamız kaynaklı radikal veya yarı radikal bir inanca sahip olacak, ancak günümüz bilgiye ulaşma kolaylığı ve bilgi kirliği nedeni ile lise çağlarında gerek biyolojik etmenler gerek ise çevresi kaynaklı inancında sorgulamaya gidecektir.

İşte tam burda birey ya inandığı için kabul eder, ya kabul ettiği için inanır veya komple inanmamayı seçebilir.

Tabi burda bir çok faktör oldukça etkilidir.

Tüm Reklamları Kapat

Bunlardan bazıları ;

•Bireyin ailesi.

•Bireyin çevresi

•Bireyin içinde bulunduğu toplum ve coğrafya (bence en önemlisi bu)

•Çocukluk tranvaları

•İçinde bulunulan dönem(yaş)

•İçinde bulunduğu ülke ve toplumun ekonomik seviyesi

•Aldığı eğitim ve öğretmenleri

•Kişinin hayata bakış açısı ve karakteri

Gibi bir çok etmen işleri değiştirebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kimi insanlar, inancını aile ve toplumdan kaynaklı kabul ettiği için inanır ve sürdürür.

Kimi insan ise, ailesine ve çevresine rağmen sorgular ve yine de aynı fikri (hepsi olmasa da ) kabul eder.

Kimi insan ise tamamen ters bir karar alabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Tüm bunlara rağmen bir çok inanç ve fikri kabul etmemiz aslında toplumsal kaynaklıdır. İnançların tamamı incelendiğinde göreceğiz ki aslında bir çok fikir ve inanç, art niyetli olmasasa ya batıni ya da pagan kültürden bizlere aktarılmaktadır.

109 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close